Macron razgovarao s predsjednikom Irana: 'Ta logika mora biti napuštena'

5
Radiosarajevo.ba
Macron razgovarao s predsjednikom Irana: 'Ta logika mora biti napuštena'
Foto: EPA - EFE / Emmanuel Macron

Francuska je u srijedu pozvala Iran da učini sve što je u njegovoj moći kako bi izbjegao novu vojnu eskalaciju u regiji.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazio je duboku zabrinutost zbog rastućih tenzija u regiji tokom telefonskog razgovora s iranskim predsjednikom Masoudom Pezeshkianom, prema saopćenju francuskog Ministarstva vanjskih poslova.

Macron je pozvao Pezeshkiana da "učini sve što je u njegovoj moći kako bi izbjegao novu vojnu eskalaciju, što ne bi bilo u interesu nikoga, uključujući Iran, i što bi nanijelo dugotrajnu štetu regionalnoj stabilnosti."

CineStar slavi rođendan – kino ulaznice u pola cijene čak sedam dana!

CineStar slavi rođendan – kino ulaznice u pola cijene čak sedam dana!

'Logika odmazde mora biti napuštena, a civilno stanovništvo mora biti zaštićeno,' rekao je Macron.

Macron je rekao da prenosi istu poruku svim igračima u regiji s kojima je bio u kontaktu.

Ponovio je francuski stav u korist neposrednog primirja u Gazi i čvrstog odbacivanja bilo kakve eskalacije s Libanom, prema saopćenju.

Izrael je u visokom vojnom pripravnosti zbog mogućeg iranskog napada nakon prošlosedmične likvidacije političkog lidera Hamasa Ismaila Haniyeha u glavnom gradu Teheranu. Dok su Hamas i Iran optužili Izrael za Haniyehovu likvidaciju, Tel Aviv nije potvrdio niti negirao odgovornost.

Libanska grupa Hezbollah također je zaprijetila osvetom protiv Izraela nakon likvidacije svog visokog komandanta Fuada Shukra u zračnoj udaru na predgrađe Beiruta 30. jula, piše AA.

Eskalacija dolazi usred razornih izraelskih ofenziva na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas prošlog oktobra, uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a koja je zahtijevala neposredno primirje.

Gotovo 40.000 Palestinaca je od tada poginulo, većinom žene i djeca, a više od 91.000 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Više od 10 mjeseci rata u Izraelu, ogromne površine Gaze su u ruševinama usred teškog blokade hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, koji je naložio da odmah obustavi svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od 1 milion Palestinaca tražilo utočište od rata prije nego što je grad napadnut 6. maja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije