Macron na donatorskoj konferenciji prikupio oko 250 miliona eura za Bejrut

Anadolija
Macron na donatorskoj konferenciji prikupio oko 250 miliona eura za Bejrut
Foto: EPA / S konferencije

U nedjelju je održana međunarodna virtuelna donatorska konferencija, koju je predvodio predsjednik Francuske Emmanuel Macron, a čiji je cilj bio prikupiti pomoć za Bejrut, glavni grad Libana, koji je prošle sedmice razorila snažna eksplozija, javlja Anadolu Agency (AA).

Zemlje koje su učestvovale na konferenciji obećale su 250 miliona eura. Jelisejska palača je saopćila da će Francuska učestvovati s 30 miliona eura.

Mnogi svjetski lideri putem videokonferencije učestvovali su na sastanku u nedjelju poslijepodne, a francuski predsjednik se uključio s juga Francuske, gdje se nalazi na odmoru.

Dvije snažne eksplozije potresle su luku Bejrut u utorak, nakon što je došlo do požara u skladištu u kojem je nepravilno uskladišteno bilo 2.750 tona amonijum nitrata.

Najmanje 158 osoba je poginulo, dok je povrijeđeno oko 6.000. Oko 300.000 ljudi ostalo je bez krova nad glavom.

Mnoge zemlje širom svijeta, uključujući Tursku, poslale su pomoć Bejrutu, gdje se nastala šteta procjenjuje i do nekoliko milijardi dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije