Ponovo eskaliralo na ulicama Bejruta: Policija koristila suzavac

Radiosarajevo.ba
Ponovo eskaliralo na ulicama Bejruta: Policija koristila suzavac
Foto: EPA-EFE / Demonstracije u Bejrutu

Protesti u Bejrutu ponovo su eskalirali.

Intervenisale su suzavcem sigurnosne snage, prenosi Anadolija.

Jedna grupa demonstranata okupila se u nedjelju na trgu u centru grada i htjeli su šetati do zgrade Parlamenta.

Građani se već dva dana okupljaju u libanskoj prijestolnici u znak protesta protiv zvaničnih vlasti koje krive za razornu eksploziju u luci u tom gradu u kojoj je poginulo najmanje 158 osoba.

Sigurnosne snage su intervenisale nakon što su demonstranti htjeli pješačiti do zgrade Parlamenta koja se nalazi u blizini trga.

U međuvremenu, zet predsjednika Michela Aouna i zastupnik Shamil Rukiz, koji je došao na Trg kako bi se pridružio demonstrantima, suočio se s reakcijom demonstranata koji su izjavili kako ne žele političare među njima.

Tokom protesta u subotu smrtno je stradala jedna osoba, 238 je povrijeđeno, a uhapšeno je 20 osoba.

Podsjetimo, u eksploziji koja se u Bejrutu dogodila 4. augusta, prema podacima Ministarstva zdravstva, poginulo je 158 osoba, a više od 6.000 je povrijeđeno.

Ranije je guverner Bejruta Marwan Abboud saopćio kako se šteta nastala u eksploziji procjenjuje na 10 do 15 milijardi dolara, možda čak i više.

Predsjednik Libana Michel Aoun izjavio je ranije da je amonijev nitrat uzrok eksplozije koja je izazvala ogromnu materijalnu štetu, a eksplozija se osjetila u mnogim dijelovima grada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije