Macron: Francuska i Velika Britanije će predložiti da Kabul bude zaštićena zona

1
Radiosarajevo.ba
Macron: Francuska i Velika Britanije će predložiti da Kabul bude zaštićena zona
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Emmanuel Macron

Francuska i Britanija podnijet će rezoluciju na vanrednoj sjednici Ujedinjenih nacija zakazanoj za ponedjeljak, u kojoj predlažu uspostavu zaštićene zone u Kabulu, u pokušaju da se zaštite ljudi koji pokušavaju napustiti Afganistan, izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron u nedjelju.

"Naš prijedlog rezolucije ima za cilj definirati zaštićenu zonu u Kabulu, pod kontrolom UN-a, koja bi omogućila nastavak humanitarnih operacija", izjavio je Macron, piše Reuters

Tokom posjete iračkom gradu Mosulu, Macron je kasnije potvrdio te komentare i kazao je kako je optimista da će prijedlog rezolucije naići na povoljnu reakciju i bit će prihvaćen.

U Nogometni savez BiH stiglo pismo Irfana Peljte: Oglasili se hitnim saopćenjem

U Nogometni savez BiH stiglo pismo Irfana Peljte: Oglasili se hitnim saopćenjem

"Ne mogu vidjeti nikoga da se protivi omogućavanju humanitarnih operacija",izjavio je Macron novinarima.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres sazvao je sastanak o Afganistanu s ambasadorima u UN-u iz Britanije, Francuske, Sjedinjenih Država, Kine i Rusije - stalnih članica Vijeć sigurnosti s pravom veta.

Macron je izjavio u subotu da Francuska održava preliminarne razgovore s talibanima o humanitarnoj situaciji u Afganistanu i eventualnoj evakuaciji još ljudi.

Američke vojne snage, koje čuvaju aerodrom u Kabulu, trebale bi se povući do roka od utorka koji je odredio predsjednik Joe Biden. Francuska je među zemljama koje su također okončale evakuacije s kabulskog aerodroma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije