! / Talibani čekaju da preuzmu aerodrom u Kabulu: Amerikanci završavaju s evakuacijom

29. 08. 2021. u 08:52:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Američke snage su u završnoj fazi evakuacije iz Kabula, a nešto više od 1.000 civila na aerodromu čeka da se ukrca prije povlačenja vojnika, rekao je jedan zapadni sigurnosni zvaničnik u glavnom gradu Afganistana, dok SAD upozorava na mogućnost novih napada.

Zvaničnik, koji je tražio da ne bude identificiran, rekao je Reutersu da je vrijeme za kraj operacije još nije precizirano, a američki predsjednik Joe Biden saopštio je da će se pridržavati ranije dogovorenog roka, što je utorak, za povlačenje svih trupa iz Afganistana, piše Hina.

Američki zvaničnik rekao je Reutersu u subotu da je na aerodromu ostalo manje od 4.000 vojnika, u odnosu na 5.800 koliko ih je bilo na vrhuncu misije evakuacije, a SAD i njihovi saveznici izvezli su iz Afganistana u posljednje dvije sedmice gotovo 113.500 ljudi.

Zvaničnik talibana rekao je u nedjelju za Reuters da su spremni da preuzmu kontrolu nad aerodromom, a u subotu je bilo primjetno manje ljudi za evakuaciju, dok Washington priprema završetka svoje misije.

“Čekamo konačan odgovor Amerikanaca da preuzmemo potpunu kontrolu nad aerodromom u Kabulu, jer obje strane imaju za cilj hitnu primopredaju”, rekao je zvaničnik pod uvjetom da ostane anoniman.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA