Suosnivač talibana stigao u Kabul na pregovore o formiranju nove vlade

0
Radiosarajevo.ba
Suosnivač talibana stigao u Kabul na pregovore o formiranju nove vlade
Foto: VOA News / Mullah Abdul Ghani Baradar

Suosnivač talibanskog pokreta Mula Abdul Gani Baradar doputovao je danas u Kabul na razgovore o uspostavljanju nove "inkluzivne" vlade u Afganistanu.

U Kabulu je u petak viđen i Halil Hakani, jedan od najtraženijih američkih terorista za kojim su Sjedinjene Američke Države raspisale nagradu od pet miliona dolara.

Na pro-talibanskim stranicama društvenih medija prikazano je kako se Hakkani sastaje sa Gulbuddinom Hekmatiarom, bivšim rivalom tokom brutalnog građanskog rata početkom devedesetih, ali i dalje uticajnim u afganistanskoj politici, piše India Today.

Delegacije iz RS stigle u bivšu Dobrovoljačku ulicu: Položili cvijeće i zapalili svijeće

Delegacije iz RS stigle u bivšu Dobrovoljačku ulicu: Položili cvijeće i zapalili svijeće

Visoki talibanski zvaničnik rekao je za agenciju AFP da će se Baradar sastati sa vođama i političarima radi pravljenja sveobuhvatne vlade.

Baradar je u Afganistan stigao prošlog utorka iz Katara, odlučivši da se preseli u drugi po veličini grad u zemlji Kandahar, duhovno rodno mesto talibana. Nekoliko sati nakon njegovog povratka, grupa je najavila da će ovog puta pravila biti "drugačija".

Talibani su rekli da žele da ova Vlada bude "inkluzivna", ali su dali nekoliko detalja o tome koga će uključiti.

Uhapšen u Pakistanu 2010. godine, Baradar je bio u pritvoru sve dok nije, pod pritiskom SAD, oslobođen 2018. godine kada se i preselio u Katar, podseća AFP.

Imenovan je za šefa političke kancelarije talibana u Dohi, gde je nadgledao potpisivanje sporazuma koji je doveo do dogovora da se američke i snage koalicije povuku nakon 20 godina.

Još jedan ključni vođa takozvane mreže Hakani, Anas, takođe je bio u glavnom gradu i sastao se sa bivšim predsjednikom Hamidom Karzaijem i Abdulahom Abdulahom, koji je vodio mirovni proces za prethodnu administraciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije