Macron će za vikend obaviti dva telefonska razgovora - želi spriječiti najgore

0
Radiosarajevo.ba
Macron će za vikend obaviti dva telefonska razgovora - želi spriječiti najgore
Foto: EPA-EFE / Emmanuel Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarat će u nedjelju telefonom s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, a u subotu s ukrajinskim Volodimirom Zelenskim kako bi se "spriječilo najgore" u Ukrajini, saopćila je u petak Elizejska palača.

Treba "sve pokušati, sve učiniti kako se ne bi dogodilo najgore", ističe Elizejska palača, spominjući "opasnost ruske invazije ukrajinskog teritorija pod kontrolom vlade" u Kijevu, a ne samo proruskih separatističkih područja na istoku Ukrajine.

"Mislimo da je još moguće odvratiti predsjednika Putina od napada na Ukrajinu", rekao je savjetnik Emmanuela Macrona nakon telefonskog razgovora predsjednika država i vlada glavnih zapadnih zemalja.

Izraelsko bombardovanje Gaze nadmašilo razaranje u Dresdenu: Analitičari otkrivaju šokantne podatke

Izraelsko bombardovanje Gaze nadmašilo razaranje u Dresdenu: Analitičari otkrivaju šokantne podatke

U razgovoru su učestvovali američki predsjednik Joe Biden, kanadski premijer Justin Trudeau, Ursula von der Leyen (predsjednica Europske komisije), Charles Michel (predsjednik Vijeća EU), italijanski premijer Mario Draghi, Jens Stoltenberg (glavni tajnik NATO-a), njemački kancelar Olaf Scholz, poljski predsjednik Andrzej Duda, rumunjski Klaus Johannis, britanski premijer Boris Johnson i francuski predsjednik Emmanuel Macron, piše Jutarnji

"Treba sve pokušati kako bi se spriječio sukob koji bi donio destabilizaciju za sigurnost na europskom kontinentu, za Rusiju, za europske partnere i doveo nas u drukčiji geostrateški položaj ako se Rusija odvaži napasti Ukrajinu", ističu iz Elizejske palače.

Zapad ne vidi "povlačenje ruskih snaga" stacioniranih na granici s Ukrajinom, protivno tvrdnjama koje Rusija iznosi zadnjih dana, napominje ured francuskog predsjednika.

Posjet predsjednika Putina Bjelorusiji, gdje se nastavljaju zajedničke vojne vježbe, najavljen u subotu, "više je znak eskalacije, nego deeskalacije", dodaje se.

Francuska "ne sumnja" da kompjuterski napadi na Ukrajinu "dolaze iz Rusije", ističe također Elizejska palača u saopćenju.

Ovo saopćenje došlo je iste večeri tokom koje je američki predsjednik Joe Biden ustvrdio da je "siguran" u to da je ruski predsjednik Putin "odlučio" napasti Ukrajinu, dodajući da još "nije kasno" za diplomaciju.

"Siguran sam da je odlučio. Imamo razloga tako misliti", rekao je američki predsjednik odgovarajući na novinarsko pitanje u Bijeloj kući.

Ostatak teksta čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije