Biden se obratio svijetu: Rusi su okružili Ukrajinu. Putin je donio odluku

9
Radiosarajevo.ba
Biden se obratio svijetu: Rusi su okružili Ukrajinu. Putin je donio odluku
Foto: EPA-EFE / Joe Biden, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država

Američki predsjednik Joe Biden održao je u petak navečer govor u kojem se osvrnuo na najnoviji razvoj situacije u Ukrajini te poručio da SAD stoji uz Kijev, ali i jasno naznačio da i dalje smatra da će Rusija napasti u narednim danima.

"Rusi tvrde da Ukrajinci planiraju lansirati veliku ofenzivu na Donbas. To nema nikakve logike, zašto bi sad, kada Rusi imaju 150.000 vojnika blizu njihove granice napala Donbas?", rekao je Biden pa objasnio:

"Na ovo što se sada događa upozoravali smo sedmicama - Rusi izmišljaju napade i traže izliku za napad. Oni su okružili Ukrajinu i žele napasti u narednim danima. Vjerujemo da je njihov cilj Kijev", rekao je Biden.

Black Tie 2 | Sud BiH objavio detalje odluke: Evo kome su izrekli mjere zabrane

Black Tie 2 | Sud BiH objavio detalje odluke: Evo kome su izrekli mjere zabrane

Rusija ima izbor između rata i diplomacije koja bi svima osigurala sigurnu budućnost. Ali, ja sam uvjeren da Putin namjerava napasti Ukrajinu, zaključio je Biden.

Glavni ukrajinski sigurnosni dužnosnik Oleksij Danilov optužio je u petak Rusiju da provokacijama u istočnoj Ukrajini pokušava navesti ukrajinsku vojsku da uzvrati i dodao da će se Ukrajina držati mirnih načina za okončanje krize, a proruski separatisti krenuli su s evakuacijom stanovnika s pobunjeničkog istoka zemlje, piše Jutarnji list.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je naredio ministru za krize da otputuje u jugoistočnu Rusiju i organizira smještaj za ljude koji napuštaju dvije samoproglašene republike na istoku Ukrajine, objavila je novinska agencija RIA.

Proruski separatisti u istočnoj Ukrajini objavili su u petak da je automobil dignut u zrak blizu zgrade njihove vlade u centru Donjecka, objavila je novinska agencija TASS. To je i jedan od povoda za navodnu evakuaciju.

BBC je došao do dokaza koji ipak dovode u sumnju tvrdnje da se evakucija danas zaista dogodila. Naime, ranije danas, vodstvo proruskih pobunjeničkih republika Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine objavilo je video s detaljima evakuacije stanovnika.

Nakon izvješća na društvenim mrežama, BBC je provjerio metapodatke objavljenih videa i otkrio da podaci pokazuju da su snimljeni u srijedu, 16. veljače - prije dva dana, dakle, prije nedavnog rasplamsavanja neprijateljstava.

To sugerira da je eskalacija bila unaprijed planirana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije