Proruski separatisti u Ukrajini tvrde: Ponovo su nas granatirali

5
Hina
Proruski separatisti u Ukrajini tvrde: Ponovo su nas granatirali
Foto: EPA-EFE / Ukrajinski vojnici tokom vježbe u februaru (ilustracija)

Pobunjenici na istoku Ukrajine, koje podržava Rusija, optužili su vladine snage Kijeva da su u petak granatirali jedno selo, izvijestila je agencija Interfax, a javlja Reuters.

Kijev i pobunjenici međusobno se okrivljuju za eskalaciju napetosti nakon topničkih i minobacačkih napada koji su se dogodili u četvrtak.

Taj potez izazvao je strah da bi se u sukob mogla uključiti i Rusija.

Ramo Isak posjetio nanu Fatu Orlović: 'Rata u BiH neće biti, možete mirno spavati'

Ramo Isak posjetio nanu Fatu Orlović: 'Rata u BiH neće biti, možete mirno spavati'

Kremlj je u četvrtak naglasio da su “duboko zabrinuti” zbog eskalacije u Ukrajini te da pomno prate situaciju.

Prema izvještaju Interfaxa, samoproglašena Donjecka Narodna Republika navodi da je granatirano selo Petrivske, koje se nalazi u odmetnutoj regiji, i to u 5 sati i 30 minuta po lokalnom vremenu (3,30 sati po GMT-u).

Interfax također javlja da je rusko Ministarstvo odbrane objavilo da se nekoliko ruskih mehaniziranih pješačkih jedinica vratilo u svoje baze u regijama Dagestan i Čečenija, i to nakon što su završili vježbe na Krimu.

Kremlj je ove sedmice saopštio da su počeli povlačiti dio vojnika iz područja koja graniče s Ukrajinom, ali Kijev i Zapad taj potez osporavaju, navodeći da su određene jedinice i oprema zamijenjene drugima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije