Eksplozija u Donjecku, Rusija sastavlja posebne liste političara u slučaju napada

3
Radiosarajevo.ba
Eksplozija u Donjecku, Rusija sastavlja posebne liste političara u slučaju napada
Foto: Twitter/ Jaka eksplozija / Jaka eksplozija u Donjecku

Ruski državni mediji navode da je došlo do eksplozije ispred upravne zgrade koju kontrolišu separatisti u gradu Donjecku na istoku Ukrajine - koji drže pobunjenici.

Prema informacija The Guardiana, u ovoj eksploziji niko nije povrijeđen. Na snimku koji su snimili ruski novinari na mjestu događaja vidi se vatra.

Automobil je pripadao šefu policijskih snaga DNR Denisu Sinenkovu.

Teška nesreća u BiH: Povrijeđeno sedam osoba

Teška nesreća u BiH: Povrijeđeno sedam osoba

SAD su navodno u posjedu obavještajnih podataka prema kojima Rusija sastavlja liste ukrajinskih političkih osoba i drugih visokoprofiliranih političkih protivnika koji će biti meta ili hapšenja ili ubistva u slučaju ruskog napada na Ukrajinu, tvrdi Foreign Policy.

Četiri osobe bliske američkim obavještajnim službama izjavile su za isti izvor da bi Rusija, ako krene u ostvarenje planova o invaziji na Ukrajinu, mogla ciljati na "istaknute političke protivnike, antikorupcijske aktiviste te bjeloruske i ruske disidente koji žive u egzilu".

Peta osoba, američki dužnosnik koji je govorio pod uslovom anonimnosti, utvrdio je kako su SAD smanjile svoju klasifikaciju tajnosti informacija kako bi podatke o prijetnji podijelili "s određenim grupama unutar Ukrajine i drugim partnerima u regiji".

Američki dužnosnik je još istaknuo:

"Kao što smo vidjeli u prošlosti, očekujemo da će Rusija pokušati forsirati saradnju zastrašivanjem i represijom. Ova djela, koja su u prošlim ruskim operacijama uključivala ciljana ubistva, otmice/prisilne nestanke, pritvaranja i mučenja, vjerojatno bi bila usmjerena na one koji se protive ruskim akcijama, uključujući ruske i bjeloruske disidente u egzilu u Ukrajini, novinare i antikorupcijske organizacije te aktiviste i ranjivu populaciju kao što su vjerske i etničke manjine i LGBTQI+ osobe."

Informacija se pojavila nakon što je američki državni sekretar Antony Blinken u jučerašnjem govoru u Ujedinjenim narodima nagovijestio da će Rusija ciljati političke protivnike hapšenjem ili ubistvom.

"Imamo informacije koje ukazuju na to da će Rusija ciljati određene grupe Ukrajinaca", rekao je Blinken, ne navodeći detalje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije