Pratite uživo na Flight Radaru kako RQ-4 Global Hawk leti iznad Ukrajine

0
Radiosarajevo.ba
Pratite uživo na Flight Radaru kako RQ-4 Global Hawk leti iznad Ukrajine
Foto: Flight Radar24 / Wiki / RQ-4 Global Hawk iznad Ukrajine

Da se situacija u Ukrajini prati iz svih mogućih sredstava opće je poznato.

Rusi koriste svoju taktiku zastrašivanja, a Velika Britanija je danas javila da su presreli i ispratili dva ruska aviona bombardera koji su se približavali britanskoj zoni interesovanja.

Da Amerikanci ne sjede skrštenih ruku najbolji je dokaz situacija sa Flight Radara, gdje se može uživo pratiti let američkog RQ-4 Global Hawka iznad Ukrajine.

Oglasio se SDP: Ovako izgleda prava izdaja - 'vještina' koju je tokom decenija SDA specijalizirala

Oglasio se SDP: Ovako izgleda prava izdaja - 'vještina' koju je tokom decenija SDA specijalizirala

Kako se može vidjeti sa mape puta, RQ-4 Global Hawk je poletio sa Malte i već duže vrijeme snima teren iznad dijela Ukrajine, gdje ruske snage zadnjih dana gomilaju vojne snage.

Šta je RQ-4 Global Hawk? To je letjelica za nadzor na velikim visinama s daljinskim upravljanjem.

Prvobitno ga je dizajnirao Ryan Aeronautical (sada dio Northrop Grumman), a tokom razvoja poznat kao Tier II+. RQ-4 pruža široki pregled i sistematski nadzor pomoću radara sa sintetičkim otvorom visoke rezolucije (SAR) i elektrooptičkih/infracrvenih (EO/IR) senzora sa dugim vremenima zadržavanja iznad ciljanih područja.

Dnevno može pregledati čak 100.000 km2 terena, područje veličine Južne Koreje ili Islanda.

Global Hawkom upravljaju zračne snage Sjedinjenih Država (US Air Force). Koristi se kao High-Altitude Long Endurance platforma koja pokriva spektar sposobnosti prikupljanja obavještajnih podataka za podršku snagama u vojnim operacijama širom svijeta.

Prema US Air Forceu, superiorne mogućnosti nadzora aviona omogućavaju preciznije ciljanje oružja i bolju zaštitu prijateljskih snaga.

Let RQ-4 Global Hawka iznad Ukrajine i šta sve snima možete uživo pratiti na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije