Biden: Ukrajina može očekivati podršku SAD-a

0
Radiosarajevo.ba
Biden: Ukrajina može očekivati podršku SAD-a
Foto: Twitter / The White House / Joe Biden, predsjednik SAD

Američki predsjednik Joe Biden danas je u telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim rekao da Ukrajina može sigurno računati na podršku SAD-a u očuvanju svojeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Biden je Zelenskom rekao da će Sjedinjene Države i njihovi partneri i saveznici promptno odgovoriti na bilo kakvu agresiju Rusije prema Ukrajini, navodi Bijela kuća u svom saopćenju.

"Dvojica predsjednika suglasila su se da je važno nastaviti diplomaciju i uvjeravanja kao odgovor na rusko vojno jačanje uz granice Ukrajine", objavio je Washington u saopćenju nakon razgovora.

Počela sjednica Vlade FBiH: Hoće li Ismet Gavrankapetanović biti imenovan za direktora KCUS-a?

Počela sjednica Vlade FBiH: Hoće li Ismet Gavrankapetanović biti imenovan za direktora KCUS-a?

Telefonski razgovor

Telefonski razgovor američkog i ukrajinskog predsjednika uslijedio je dan nakon što su, također telefonski, razgovarali Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Riječ je o nastavku intenzivnih diplomatskih nastojanja da se spriječi sukob u istočnoj Evropi.

Washington danima upozorava da se boji "neminovne" invazije te da je više od 100.000 ruskih vojnika blizu ukrajinske granice, a Rusija je počela vojne manevre u Crnome moru i Bjelorusiji, de facto okružujući zemlju.

Najopsnija kriza

Moskva, koja je 2014. anektirala Krim, odbacuje navode da planira rat i optužuje Zapad za histeriju, a deeskalaciju uvjetuje nizom zahtjeva, posebice jamstvom da Ukrajina nikada neće postati članica NATO-a. No taj uvjet čelnici Zapada smatraju neprihvatljivim.

U nekoliko pregovaračkih rundi obavljenih u proteklih nekoliko dana nije postignut napredak prema rješenju krize, koju Zapad opisuje kao jednu od najopasnijih od kraja Hladnog rata prije tri desetljeća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije