Nakon razgovara Putina i Bidena, oglasio se predsjednik Ukrajine

0
Radiosarajevo.ba
Nakon razgovara Putina i Bidena, oglasio se predsjednik Ukrajine
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Predsjednik Amerike Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin sinoć su razgovarali telefonom dok strahovi da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu postaju sve konkretniji.

Biden je, kako je objavila Bijela kuća, zaprijetio Putinu "brzim i teškim posljedicama" u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, a iz Kremlja kažu da je "histerija o navodno neminovnom ruskom napadu dosegla vrhunac".

SAD je objavio upozorenje da bi se takav napad mogao dogoditi unutar sljedećih 10 dana, a zapadne vlade pozvale su svoje državljane da napuste Ukrajinu.

SDA objavila dokument na 14 stranica: Pročitajte 'Hronologiju Trojkinog popuštanja i izdaje'

SDA objavila dokument na 14 stranica: Pročitajte 'Hronologiju Trojkinog popuštanja i izdaje'

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da njegova vlada razumije rizike kojima prijeti Rusija te surađuje s međunarodnim partnerima kako bi sukob riješila diplomatskim putem.

"Vlada je svjesna rizika eskalacije kojima prijeti Rusija te se sprema za svaki mogući razvoj događaja. Konstantno smo u konzultacijama s našim međunarodnim partnerima kako bismo ovaj sukob riješili političkim i diplomatskim putem", rekao je Zelenskij u južnoj regiji Kerson blizu Krima, gdje je prisustvovao vojnim vježbama.

Dodao je kako njegova vlada "razumije sve rizike" te "prima informacije iz različitih izvora, uključujući vlastite obavještajne službe i obavještajne službe zemalja partnera".

"No, u svakom trenutku može biti iznenađenja. Moramo se osloniti na vlastite snage. Svjesni smo da se takve stvari mogu dogoditi bez upozorenja. I zato je najvažnije da budemo spremni na sve", rekao je Zelenskij.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije