Prva reakcija iz Moskve na razgovor Putina i Bidena: "Histerija dostiže vrhunac"

0
Radiosarajevo.ba
Prva reakcija iz Moskve na razgovor Putina i Bidena: "Histerija dostiže vrhunac"
Foto: Tanjug/AP / Joe Biden i Vladimir Putin

Pomoćnik predsjednika Rusije Vladimira Putina, Yuri Ushakov, rekao je da je telefonski razgovor Putina i njegovog američkog kolege Joeja Bidena bio "balansiran i poslovan", ali je istakao da SAD i NATO ponovo nisu razmotrile glavne bezbijednosne probleme Rusije.

Ushakov je rekao da je razgovor, koji je trajao nešto više od sata, održan u "atmosferi histerije o navodnoj namjeri Rusije da izvrši invaziju na Ukrajinu, koju su izazvali američki zvaničnici".

"Pritisak oko teme invazije je koordinisan i histerija je dostigla vrhunac", rekao je Ushakov.

Posjetili smo Brela: Ovo su cijene hrane i suvenira, iznenadit će vas koliko košta sladoled

Posjetili smo Brela: Ovo su cijene hrane i suvenira, iznenadit će vas koliko košta sladoled

Prema njegovim riječima, Biden je Putinu rekao da je "posvećen diplomatskom rješenju, i iznio je niz razmatranja za koje smatra da se bave mnogim zabrinutostima Rusije".

Ipak, dodaje Ushakov, Putin je rekao da je Zapad ignorisao glavne bezbjednosne zabrinutosti Rusije, ističući da SAD i njeni saveznici "pumpaju" Ukrajinu naoružanjem i ohrabruju provokacije ukrajinskih snaga u regionu Donbasa i na Krimu.

"Ruska strana, naravno, će pažljivo analizirati sve što je Biden rekao, i uzeće to u obzir, ali nažalost, njegova razmatranja nisu uzela u obzir centralne, ključne elemente ruske inicijative oko proširenja NATO-a, i neslanju dodatnih snaga na teritoriju Ukrajine", rekao je Ushakov.

Podsjetimo, telefonski razgovor Putina i Bidena trajao je 62 minuta i glavna tema bila je situacija oko Ukrajine. Nakon razgovora Bijela kuća izdala je kratko saopćenje u kojem se navodi da je Biden bio izričit da će SAD i njeni saveznici odlučno odgovoriti ukoliko se Rusija odluči na invaziju, i da će to Rusiju mnogo koštati.

Biden je, kako navode iz Bijele kuće, jasno dao do znanja Putinu da su, iako su SAD spremne da diplomatski sve reše, u saradnji sa svojim saveznicima, spremni i na druga scenarija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije