O čemu su razgovorali Putin i Biden: Predsjednik SAD poslao jasnu poruku

0
Radiosarajevo.ba
O čemu su razgovorali Putin i Biden: Predsjednik SAD poslao jasnu poruku
Foto: Twitter / The White House / Joe Biden, predsjednik SAD

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i njegov američki kolega Joe Biden razgovarali su danas nešto više od sat vremena o situaciji oko Ukrajine.

U razgovoru koji je, kako su naveli američki mediji, trajao 62 minuta, Biden je upozorio na ozbiljne posljedice ukoliko Rusija izvrši invaziju.

U saopćenju Bijele kuće se navodi da je Biden bio izričit da će SAD i njeni saveznici odlučno odgovoriti ukoliko se Rusija odluči na invaziju, i da će to Rusiju mnogo koštati.

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

Predsjednik SAD je podvukao da će svaki pokušaj ruske invazije na Ukrajinu proizvesti tešku patnju za ljudski rod i umanjiti položaj Rusije.

Biden je, kako navode iz Bijele kuće, jasno dao do znanja Putinu da su, iako su SAD spremne da diplomatski sve riješe, u saradnji sa svojim saveznicima, spremni i na druge scenarije.

I dalje se očekuje saopćenje iz Kremlja.

Podsjetimo, dvojica predsjednika su prethodno razgovarala u decembru, nakon čega su usljedili višenedjeljni diplomatski pokušaji da se situacija diplomatski riješi. To je rezultiralo brojnim sastancima šefa diplomatije Rusije sa evropskim kolegama, ali i susreta svjetskih lidera sa Putinom i Bidenom.

Posljednjih dana situacija se dodatno pogoršala, zbog čega je više od deset zemalja naredilo ili apelovalo na povlačenje svojih diplomata i državljana iz Ukrajine. Posljednja među njima je Hrvatska.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije