Ministar / Lavrov: Rusija ne želi rat sa Ukrajinom, ali...

28. 01. 2022. u 10:31:00 AA

Shares: 0

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergey Lavrov izjavio je danas da njegova zemlja ne želi rat s Ukrajinom, ali i da neće dopustiti da se povrijede njeni interesi.

"Ako ovisi o Ruskoj Federaciji, neće biti rata. Ne želimo ratove, ali nećemo dopustiti da se naši interesi grubo napadaju, nećemo dopustiti da se naši interesi ignoriraju", rekao je Lavrov u intervjuu za četiri ruske radio postaje.

Također je kazao da Rusija nastavlja pregovore sa Sjedinjenim Američkim Državama i da će za dvije sedmice biti održan novi sastanak ruske i američke delegacije.

Komentirajući SAD-ov odgovor na ruski prijedlog o sigurnosnim garancijama, Lavrov je rekao da je Washington uglavnom citirao ranije prijedloge Rusije, uključujući moratorij na razmještanje raketa srednjeg i kraćeg dometa u Evropi, povlačenje vojnih vježbi s granica i uspostavljanje vojne telefonske linije.

Šef ruske diplomacije je kazao da odgovor SAD predstavlja primjer diplomacije, u usporedbi s “arogantnim i ideološki pristranim"“ dokumentom NATO-a, kojeg je nazvao i sramnim.

Na upit o sankcijama, Lavrov je rekao da će njihovo uvođenje značiti prekid diplomatskih odnosa.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (6)