Pogledajte zabrinjavajuće satelitske snimke: Rusija gomila vojsku, drži vježbe

4
Radiosarajevo.ba
Pogledajte zabrinjavajuće satelitske snimke: Rusija gomila vojsku, drži vježbe
FOTO: EPA / Neke novopridošle jedinice prešle su gotovo 4.000 milja

Rusija je premjestila oko 100.000 vojnika - opremljenih svime, od tenkova i topništva do streljiva i zračnih snaga - na ukrajinsku granicu, ali poriče da planira invaziju.

Oko 35.000 ruskog osoblja stalno je stacionirano u blizini ukrajinskog teritorija. U srijedu je rusko ministarstvo obrane objavilo slike vojnih jedinica na putu do mjesta za obuku u Rostovu, blizu granice s Ukrajinom.

Neke novopridošle jedinice prešle su gotovo 4.000 milja, s ruskog Dalekog istoka, piše BBC. Većina procjena navodi da je broj ruskih vojnika raspoređenih oko Ukrajine - na sjeveru, jugu i istoku zemlje - oko 100.000. Ali jedna ukrajinska procjena, koju je objavio CNN, kaže da postoji 106.000 kopnenih vojnika i 21.000 pripadnika mornarice i zračnih snaga.

Bećirović i Komšić na radnom ručku s ambasadorima članica UN-a: Moramo se boriti protiv zaborava

Bećirović i Komšić na radnom ručku s ambasadorima članica UN-a: Moramo se boriti protiv zaborava

Kopnena invazija

Britanski premijer Boris Johnson u utorak je rekao:

"Obavještajne službe su vrlo jasne da postoji 60 ruskih borbenih skupina na granicama Ukrajine, oko trećine od ukupnog broja dostupnih".

Uz redovite ruske trupe, smatra se da se u ukrajinskim regijama Lugansk i Donjeck nalazi oko 15.000 ruskih separatista.

No, neki zapadni analitičari kažu da Rusija još nije skupila sve što je potrebno za kopnenu invaziju. Oni ukazuju na nepostojanje mobilnih terenskih bolnica s punom posadom u nekim područjima. Dolazak medicinskog osoblja, kažu, mogao bi ukazivati na spremnost za napad.

Ruske snage od nekoliko hiljada vojnika premještene su u Bjelorusiju na zajedničku vojnu vježbu koja će svoj vrhunac postići između 10. i 20. februra. Čelnik zemlje Aleksandar Lukašenko podržava ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Glavni grad Ukrajine, Kijev, udaljen je manje od 100 milja (150 kilometara) od bjeloruske granice. Zapadni promatrači kažu da bi vježba, nazvana Allied Resolve, mogla pružiti priliku za uvježbavanje misije protiv Ukrajine.

Slike objavljene na internetu navodno prikazuju vojnu opremu, uključujući oklopna vozila, tenkove i raketne sisteme, koja putuje prema tom području. Rusija je najavila raspoređivanje naprednih borbenih zrakoplova Su-35 u Bjelorusiju, zajedno sa sustavima protuzračne obrane, streljivom i medicinskom potporom.

Nagomilavanje na moru

Rusija održava i svjetske pomorske vježbe, od Atlantika do Pacifika, počevši od ovog mjeseca do februara, a u kojima učestvuje 140 brodova i pomoćnih plovila, 60 aviona i 10.000 ljudi

Šest brodova ruske mornarice, sposobnih za iskrcavanje glavnih borbenih tenkova, osoblja i oklopnih vozila, prošlo je La Manchem na putu do vježbi u Sredozemnom moru. No, nejasno je jesu li Crno more i ukrajinska obala možda njihovo pravo odredište.

Neki analitičari kažu da bi amfibijsko iskrcavanje ruskih trupa bilo iznimno teško i da bi pomorske snage mogle biti "finta" za odvlačenje ukrajinskih kopnenih snaga od vjerojatnijih ruta napada na kopnu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije