Biden upozorio Ukrajinu: Postoji velika šansa da će vas Rusija napasti u februaru

2
Hina
Biden upozorio Ukrajinu: Postoji velika šansa da će vas Rusija napasti u februaru
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Joe Biden, predsjednik SAD

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij obznanio je da je u četvrtak imao dug razgovor s američkim predsjednikom Joe Bidenom u kojem su razmatrali zajedničke akcije po pitanju ublažavanja napetosti u odnosima s Rusijom.

Washington podržava Ukrajinu u krizi nastaloj gomilanjem ruskih vojnih snaga na njezinoj granici, što Ukrajinci smatraju prijetnjom i narušavanjem nacionalne sigurnosti, dok Rusija poriče da planira napad na susjednu državu.

"Razgovarali smo o diplomatskim naporima na smanjivanju napetosti i složili se oko zajedničkih akcija u budućnosti. Zahvalio sam predsjedniku Bidenu za neprekidnu vojnu pomoć. Razgovarali smo i o mogućoj financijskoj pomoći Ukrajini", poručio je ukrajinski predsjednik putem društvene mreže Twitter.

Tanja Topić o mitingu u Banjoj Luci: Maske su pale; ne trebamo zaćutati pred budalama!

Tanja Topić o mitingu u Banjoj Luci: Maske su pale; ne trebamo zaćutati pred budalama!

Odlučan odgovor

Iz Bijele kuće su uputili službeno saopćenje u kojem je istaknuto da je predsjednik Joe Biden u razgovoru sa svojim ukrajinskim kolegom ponovio spremnost Washingtona za odlučan odgovor u slučaju da Rusija napadne Ukrajinu.

U saopćenju stoji i kako je Biden rekao da Sjedinjene Države traže način za dodatnu makroekonomsku podršku kojom bi pomogle ukrajinsku ekonomiju u trenutku pritiska izazvanog gomilanjem ruskih vojnih snaga u pograničnom području.

Biden upozorava da bi Rusija mogla izvršiti invaziju sljedeći mjesec
Biden je u razgovoru upozorio da postoji "izrazita mogućnost" da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu idućeg mjeseca, saopćila je Bijela kuća, prenosi BBC. Rusija poriče da planira napad.

Rusija u međuvremenu kaže da vidi "malo terena za optimizam" u rješavanju krize nakon što je SAD odbacio glavne zahtjeve Rusije. Nagomilavanje desetaka hiljada ruskih vojnika na ukrajinskim granicama posljednjih sedmica potaknulo je strah od invazije.

"Predsjednik Biden rekao je da postoji jasna mogućnost da Rusi napadnu Ukrajinu u februaru", rekla je portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Emily Horne.

Čekaju da se zamrzne tlo?

"On je to javno rekao i mi na to upozoravamo mjesecima", dodala je.

Axios je, pozivajući se na neimenovane izvore, sugerirao da se Zelenskij i Biden ne slažu oko neposredne prijetnje. Neki vojni stručnjaci sugeriraju da Rusija možda čeka da se tlo u Ukrajini zamrzne kako bi se mogli kretati u teškoj opremi.

SAD je zaprijetio i da će zaustaviti otvaranje ključnog plinovoda koji bi slao ruski plin u zapadnu Evropu ako Rusija napadne Ukrajinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije