Macron bez zvanične kandidature počeo izbornu kampanju

0
Radiosarajevo.ba
Macron bez zvanične kandidature počeo izbornu kampanju
EPA / Emmanuel Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nije zvanično objavio da će se kandidovati na predsjedničkim izborima u aprilu, međutim ipak iznosi dugoročne planove za državu, a njegov tim za kampanju se aktivno sastaje sa biračima.

Zbog toga je na meti kritika da nepravedno koristi predsjedničku poziciju za kampanju za drugi mandat, dok odugovlači najavu kandidature iako je ostalo manje od dva mjeseca do prvog kruga izbora 10. aprila.

Macron je prošlog mjeseca rekao da želi da se kandiduje, ali da će sačekati da se situacija pandemije poboljša prije nego donese odluku. Rok za formalno izjašnjavanje o kandidaturi je 4. mart.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

On je rekao i da želi prvo da se fokusira na ukrajinsko-rusku krizu zbog koje je prošle nedjelje posetio Moskvu i Kijev.

Ipak, kritičari navode da njegova nedavna putovanja po francuskim oblastima sve više liče na predsjedničku kampanju jer je tokom posjete sjeveru najavio ulaganje 100 miliona eura za jačanje ekonomije u tu oblast.

Šef republikanske partije Cristian Jacob osudio je „zloupotrebu javnog novca“ i rekao da je prijavio to pitanje Nacionalnoj komisiji za finansiranje izbora.

Francuska ima stroga pravila o finansiranju predsjedničke kampanje. Bivši predsjednik Nikolaj Sarkozi je prošle godine osuđen na godinu dana kućnog zatvora zbog nezakonitog finansiranja kampanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije