Moskva demantira Francuze: Putin nije ništa obećao Macronu

2
Hina
Moskva demantira Francuze: Putin nije ništa obećao Macronu
Foto: EPA / Putin i Macron

Kremlj je danas negirao da je Vladimir Putin obećao francuskom predsjedniku da Rusija zasad neće izvoditi daljnje manevre pored Ukrajine, odbacivši time izjavu anonimnog francuskog dužnosnika o diplomatskom napretku.

Putin i Macron objavili su jučer na konferenciji za novinare da nema napretka, ali francuski dužnosnik, koji je htio ostati anoniman, rekao je tokom noći novinarima da je Putin obećao da zasad neće biti novih manevara pored Ukrajine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da nije čuo da je Putin takvo nešto obećao u razgovorima s Macronom, prenose RIA Novosti.

Mijatović uputio apel uoči sjednice NSRS: Budite pametni, Dodik kreće u novu tragičnu avanturu!

Mijatović uputio apel uoči sjednice NSRS: Budite pametni, Dodik kreće u novu tragičnu avanturu!

Nije dao novo obećanje

Putin također nije dao novo obećanje o tome kada će ruske snage napustiti Bjelorusiju, rekao je Peskov. Očekivalo se da će se u nekom trenutku nakon vježbi vratiti u baze u Rusiji, ali "niko nikada nije rekao da će ostati" u Bjelorusiji, rekao je.

Čini se da se Macronov ured u Elizejskoj palači povukao od izjava francuskog dužnosnika, rekavši da dužnosnik spominje tačke o kojima su razgovarali Macron i Putin, a ne konkretno novo obećanje ruskog čelnika.

Spriječiti pogoršanje krize

Macron je branio svoju misiju da spriječi daljnje pogoršanje krize.

"Ni na jednu sekundu" nije očekivao da će Putin učiniti ustupke, rekao je novinarima nakon što je stigao u ukrajinski glavni grad Kijev, gdje se trebao sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Zapadne zemlje, pogotovo Sjedinjene Države, kažu kako se boje da se Putin priprema napasti Ukrajinu. Moskva kaže da ne planira invaziju, ali da bi mogla poduzeti neodređene "vojno-tehničke mjere" ako se ne ispune brojni sigurnosni zahtjevi, uključujući obećanje NATO-a da Ukrajina nikada ne postane njegova članica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije