Satelitski snimci otkrili stravične detalje: Putin je ispraznio čitavu vojnu bazu

5
Radiosarajevo.ba
Satelitski snimci otkrili stravične detalje: Putin je ispraznio čitavu vojnu bazu
Foto: Twitter/Donald Standeford / Ruska baza blizu Ukrajine

Američki CNN objavio je najnovije satelitske snimke koji navodno prikazuju da je ruski predsjednik Vladimir Putin ispraznio jednu čitavu vojnu bazu i oružje i opremu iz nje prebacio ka ukrajinskoj granici, što je izazvalo još jedan u nizu potresa u zapadnoj javnosti koja je uvjerena da Ruska Federacija kreće u invaziju na bivšu republiku SSSR i da je konflikt širokih razmjera neizbježan.

Riječ je o ruskoj vojnoj bazi koja se nalazi u Jelnji, jugoistočno od grada Smolenska i nekih 260 kilometara od ukrajinske granice.

Velike količine naoružanja prebačene su tamo krajem 2021. godine - uključujući oko 700 tenkova, borbenih vozila i lansera balističkih projektila.

Ustavni sud donio odluku: Hoće li SNSD-u biti oduzet mandat četvrtog delegata u Domu naroda BiH?

Ustavni sud donio odluku: Hoće li SNSD-u biti oduzet mandat četvrtog delegata u Domu naroda BiH?

Veći dio te opreme je sada nestao, prema radarskim satelitskim snimcima od 6. februara. Na snimcima se vide i tragovi odlazećih vozila, prenosi Blic. 

Američki obavještajni dokument od 3. decembra 2021. uključuje satelitske snimke koji pokazuju da je lokacija u Jelnji u junu bila prazna – ali je do novembra tu bilo raspoređeno pet bataljonskih taktičkih grupa, od kojih svaka sadrži oko 1.000 vojnika i pratećih elemenata.

Veći dio opreme pripada 41. kombinovanoj armiji, koja se inače nalazi u ruskom Centralnom vojnom okrugu i ima sjedište u Novosibirsku u Sibiru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije