Lideri 30 zemalja stigli u Brisel: Počeo vanredni samit NATO-a

5
Anadolija
Lideri 30 zemalja stigli u Brisel: Počeo vanredni samit NATO-a
Foto: EPA-EFE / Biden i Macron dolaze na samit

U sjedištu Sjevernoatlantskog saveza (NATO) u Briselu, glavnom gradu Belgije, počeo je vanredni samit lidera zemalja NATO-a, kojem prisustvuju šefovi država i vlada zemalja članica.

Lideri 30 zemalja članica NATO-a sastali su se u Briselu kako bi razgovarali o situaciji nastaloj nakon ruskog napada na Ukrajinu i dugoročnom stavu NATO-a u istočnoj Evropi.

Na marginama samita, šefovi država i vlada su od juče uveče počeli da održavaju bilateralne sastanke u Briselu.

Od nedjelje novi raspored letenja sa Sarajevskog aerodroma: Uvedeno sedam novih odredišta

Od nedjelje novi raspored letenja sa Sarajevskog aerodroma: Uvedeno sedam novih odredišta

Očekuje se da će neki biti održani i nakon samita.

Očekuje se da se liderima obrati i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji će, shodno najavama, zatražiti proglašenje zone zabrane letova u Ukrajini nabavkom sistema protuzračne odbrane.

To je vanredni samit, a najavio ga je prije dvije sedmice generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

NATO je u novembru prošle godine počeo povećavati vojno prisustvo na istoku Evrope, što je bio odgovor na gomilanje ruske vojske na granicama Ukrajine. Taj proces jačanja prisustva NATO-a dodatno je intenziviran nakon 24. februara i početka ruskog napada na Ukrajinu.

Borbene jedinice NATO-a raspoređene su u baltičkim zemljama, kao i u Rumuniji u kojoj do sada nisu bile.

Prema informacijama koje je Stoltenberg dao prije dvije sedmice, u okviru mjera poduzetih protiv Rusije, 130 mlaznjaka NATO-a u visokoj je pripravnosti, 200 brodova od krajnjeg sjevera do Mediterana i hiljade dodatnih vojnika nalaze se u i blizu istočne Evrope.

NATO je prvi put u svojoj historiji mobilisao i Snage za brzo reagovanje.

Ministri odbrana članica NATO-a održali su 16. marta vanredni sastanak koji je bio svojevrsna priprema današnjeg samita lidera, među kojima je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Otkako je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine 24. februara, najmanje 977 civila je ubijeno u Ukrajini, a 1.594 ranjeno, saopćile su Ujedinjene nacije.

Istovremeno, više od 3,6 miliona Ukrajinaca je pobjeglo u susjedne zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije