"Kremlj se treba zapitati zašto svi njegovi susjedi traže članstvo u NATO-u"

8
Radiosarajevo.ba
"Kremlj se treba zapitati zašto svi njegovi susjedi traže članstvo u NATO-u"
Foto: EPA / Artis Pabriks

Govoreći o ruskoj vojnoj invaziji na Ukrajinu, Artis Pabriks, ministar odbrane članice NATO-a, Latvije, rekao je da postoje i drugi efikasni načini da se pomogne Ukrajini u odbrani osim zone zabrane letova.

Prema njegovim riječima, baltičke države će nastojati promijeniti "decenijsko dugu" vojnu asimetriju na svojim granicama s Rusijom nakon što su suočene s agresijom Rusije na Ukrajinu. 

"Ono što ćemo uraditi i ono što moramo učiniti je da pomognemo ukrajinskoj vojsci i Ukrajincima što je više moguće da se brane. To je jasno.

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

Drugim riječima, mislim da postoji mnogo drugih načina da se pomogne Ukrajini bez zone zabrane letenja koja uključuje mnogo kontradikcija u pogledu njegove tehničke implementacije. Mislim da bi se Kremlj i Rusi trebali zapitati zašto su svi ruski susjedi toliko željni da se pridruže NATO-u?", rekao je Pabriks za Current time.

Prema njegovim riječima, očigledno se plaše Rusije.

"Dakle, ako se Ukrajina ne boji Rusije, neće biti razloga za ulazak u NATO. Mislim da ključ ovog problema nije u Ukrajini ili u Briselu, već u samoj Rusiji. Decenijama živimo u asimetričnim uslovima kada je na našim granicama uvijek bila velika koncentracija ruskih snaga sa Iskandarima i drugim projektilima", istakao je ministar odbrane Latvije tokom obraćanja putem video linka.

Naveo je da su imali samo svoje nacionalne trupe kao i to da su baltičke države površinom male.

"Na osnovu toga, kada vidimo rusku agresiju u Ukrajini, svakako ćemo pitati NATO partnere i pojačati sopstvene odbrambene snage.

To je najvažnija stvar koju ćemo uraditi jer nemamo povjerenja u politiku koju Kremlj sada provodi. Kada ponovo budemo u mogućnosti da verujemo Rusiji, onda možemo da vodimo drugačiji razgovor. Ali, trenutno nema povjerenja", zaključio je Pabriks u obraćanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije