Lavrova pokćerka iskeširala milione za luksuzni stan, sad joj prijeti...

5
Radiosarajevo.ba
Lavrova pokćerka iskeširala milione za luksuzni stan, sad joj prijeti...
Foto: Instagram / Polina Kovaleva

Polina Kovaleva, pokćerka ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, postala je simbol problema koji britanske vlasti imaju s prljavim ruskim novcem i nekretninama u rukama ruske vlade i oligarha.

Kovaleva, 26-godišnja vlasnica prizemnog stana u luksuznoj londonskoj četvrti Kensington, stavljena je pod sankcije zbog veza s Lavrovim. Lavrov i njezina majka nisu u braku, ali je Svetlana Poliakova imenovana kao njegova partnerica.

Polina Kovaleva kupila je stan u Londonu bez dizanja kredita za 4.4 miliona funti 2016. godine kada je bila studentica na Sveučilištu Loughborough u središnjoj Engleskoj. Nakon fakulteta je bila pripravnica i kasnije je radila na nižim pozicijama u ruskoj banci VTB Capital, kompaniji za trgovinu prerađenim proizvodima Glencore te za saudijsku tvrtku Saudi Aramco.

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Objavljujući poduzimanje mjera protiv Kovaleve i drugih, britanska je vlada poručila da šalje jasan signal kako će oni koji su profitirali zbog veza s osobama povezanima s ruskom agresijom na Ukrajinu biti obuhvaćeni sankcijama britanske vlade. Ujedinjena Kraljevina sankcionirala je više od 1000 pojedinaca i kompanija od početka rata, međutim Kovaleva od njih odskače.

U prvom je redu to zbog njezinih godina i činjenice da od 16. živi u Engleskoj te je tamo pohađala školu. Na listi sankcioniranih je i Kiril Šamalov, bivši posinak Vladimira Putina, ali je s 40 godina značajno stariji od Kovaleve. Šamalov je također bio na visokim pozicijama u velikim ruskih kompanijama.

Dok javnost nije saznala za njezinu povezanost s Lavrovim, Kovaleva je bila anonimna nižepozicionirana zaposlenica u finansijskom sektoru. Osim toga, način na koji je njezina veza s Lavrovim potvrđena - putem jednog ruskog nezavisnog portala - bila je donekle problematična. Financial Times je otad potvrdio da je Kovaleva bila prisutna na porodičnim okupljanjima koje je pohodio i Lavrov. Povezanost Kovaleve s Lavrovim znači da je bila visokorizična po pitanju mogućnosti da se bavi pranjem novca te da je trebala biti podvrgnuta strogim provjerama vezano uz izvore financiranja.

Međutim, vlasti teško da su mogle znati za njezinu vezu s Putinovim ministrom. Osim toga, piše FT, trenutna pravila o pranju novca postrožena su tek 2017. godine. Savills, agencija za nekretnine koja je vodila prodaju stana u kojem živi Kovaleva, imao je obavezu provjeriti tvrtku prodavača stana, a ne nju kao kupca. Nije poznato kako je i kome objasnila odakle joj sredstva za kupovinu. Zanimljivo je i da djevojka nije pokušala sakriti imovinu.

Za stan se saznalo samo zato što je navela tu adresu kada je osnivala firmu 2019. godine, a kupila ga je bez posredstva anonimnih kompanija u poreznoj oazi. Prošle godine osnovala je firmu za licencirane restorane. Krajem frbruara ju je preimenovala u Hotbox Holdings. Nakon što je jedan ruski novinar na Twitteru objavio da Kovaleva živi u tom stanu, pred njim su se okupili demonstranti.

Nakon što je vlada objavila da je stavljena na listu sankcioniranih, udrženje Kensington protiv prljavog novca objavila je saopćenje u kojem poziva da se nekretnina pod hitno konfiscira i proda, a da se zarada investira u stanove za osobe slabijeg imovinskog stanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije