SAD uvele nove sankcije Rusiji, evo koga "ciljaju" ovaj put

3
Radiosarajevo.ba
SAD uvele nove sankcije Rusiji, evo koga "ciljaju" ovaj put
Foto: Tanjug/AP / Joe Biden i Vladimir Putin

Sjedinjene Američke Države su najavile nove sankcije vezane za Rusiju protiv desetaka odbrambenih tvrtki, 328 članova zakonodavnog tijela Dume i glavnog izvršnog direktora Sberbanke, najveće ruske financijske institucije.

Saopćenje Ministarstva finansija SAD prenosimo u cijelosti:

Danas, u svojoj posljednjoj akciji nametanja velikih troškova Ruskoj Federaciji zbog njezinog nezakonitog, neopravdanog i neutemeljenog rata protiv Ukrajine, Ured za kontrolu inozemne imovine američkog Ministarstva financija (OFAC) određuje ključne pokretače invazije.

Ustavni sud donio odluku: Hoće li SNSD-u biti oduzet mandat četvrtog delegata u Domu naroda BiH?

Ustavni sud donio odluku: Hoće li SNSD-u biti oduzet mandat četvrtog delegata u Domu naroda BiH?

To uključuje desetke ruskih odbrambenih tvrtki, 328 članova ruske Državne dume i čelnika najveće ruske financijske institucije. Ova akcija usklađena je sa sličnim akcijama koje su poduzele Europska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Kanada, te odražava kontinuirano jedinstvo da se Putin smatra odgovornim za rat.

OFAC imenuje više tvrtki koje su dio ruske odbrambeno-industrijske baze i koje proizvode oružje koje je korišteno u napadu Rusije na ukrajinski narod, infrastrukturu i teritorij. Današnje oznake nadovezuju se na one koje je Ministarstvo financija nametnulo prethodnih sedmica protiv ključnih komponenti Vlade Ruske Federacije koje olakšavaju Putinovu neprijateljsku kampanju protiv Ukrajine. Odsjecanjem 48 tvrtki od zapadnih tehnoloških i financijskih resursa, današnja akcija imat će dubok i dugotrajan učinak na rusku odbrambeno-industrijsku bazu i njen opskrbni lanac.

Članovi ruske Dume podržali su napore Kremlja da naruši suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, uključujući sporazume koji priznaju samoproglašenu neovisnost područja istočne Ukrajine pod kontrolom ruskih opunomoćenika, poznatih kao tzv. Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika. 

Osim što danas imenuje 328 članova Državne Dume, OFAC također imenuje i samu Državnu Dumu kao entitet. Današnje se radnje poduzimaju u skladu s Izvršnom naredbom koja dopušta sankcije Rusiji zbog njezinih štetnih inozemnih aktivnosti, uključujući kršenje temeljnih načela međunarodnog prava, kao što je poštivanje teritorijalnog integriteta drugih država.

Postupci OFAC-a nadopunjuju stalne napore naših saveznika i partnera da pozovu na odgovornost sve one koji su odgovorni za nastavak ovog nesavjesnog rata izbora protiv Ukrajine i njezinog naroda.

Konačno, OFAC imenuje Hermana Grefa, čelnika Sberbanke i bliskog Putinovog suradnika.

"Sjedinjene Države, s našim partnerima i saveznicima, upadaju u srce sposobnosti Rusije da financira i provodi svoj rat i zločine protiv Ukrajine", rekla je tajnica riznice Janet L. Yellen.

"Ruska državna Duma i dalje podržava Putinovu invaziju, guši slobodan protok informacija i krši osnovna prava građana Rusije. Pozivamo one najbliže Putinu da prestanu i osude ovaj hladnokrvni rat".

Trezor je također izdao nove smjernice o transakcijama sa Središnjom bankom Ruske Federacije koje uključuju zlato, navodi se u saopćenju State Departmenta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije