Novi udar na Rusiju: Među 65 sankcija našao se i jedan Balkanac

1
Radiosarajevo.ba
Novi udar na Rusiju: Među 65 sankcija našao se i jedan Balkanac
Foto: Profimedia / Željko Runje

Velika Britanija uvela je 65 novih sankcija protiv ključnih industrija važnih za podržavanje rata u Ukrajini te niza pojedinaca, uključujući i Hrvata Željka Runju, prvog potpredsjednika Rosnjefta, prenose u petak britanski mediji.

Runje, 67-godišnji Sinjanin, imenovan je 2019. prvim zamjenikom predsjednika Uprave Rosnjefa. Uz Runju, sankcioniran je i drugi visoki dužnosnik ruskog naftnog diva Rosnjefta, Didier Casimiro.

Kompanija, kojoj je donedavno bivši njemački kancelar Gerhard Schröder bio predsjednik nadzornog odbora, inače ima deset potpredsjednika. Runje se smatra najviše pozicioniranim Hrvatom u svjetskom naftnom biznisu.

Centralna banka BiH povlači ove novčanice: Neće se moći koristiti od 1. januara 2025. godine

Centralna banka BiH povlači ove novčanice: Neće se moći koristiti od 1. januara 2025. godine

Podsjetimo, Sjedinjene Američke Države su u četvrtak najavile da uvode sankcije za više desetina ruskih firmi iz sektora odbrane, kao i za 328 članova ruske Dume, saopćilo je američko ministarstvo finansija.

Kako je navedeno u saopćenju, američke vlasti planiraju da osiguraju još više od jedne milijarde dolara za finansiranje humanitarne pomoći onima koji su pogođeni ratom u Ukrajini.

Američko ministarstvo finansija navelo je, također, da bi trgovanje zlatom s Rusijom moglo biti sankcionisano američkim zakonom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije