Tajna usidrene jahte u Toscani: Je li Šeherzada Putinova?

0
Hina
Tajna usidrene jahte u Toscani: Je li Šeherzada Putinova?
Foto: EPA-EFE / Jahta Šeherzada

Jahta Šeherzada koja je trenutno na suhom vezu u toskanskom gradu Massi pod istragom je finansijske policije Italije zbog spekulacija da pripada Vladimiru Putinu.

Jahta je duga 140 metara i vrijedna, procjenjuje se, oko 700 miliona dolara.

Otkad je Rusija napala Ukrajinu prošlog mjeseca, u Europi je zaplijenjeno nekoliko jahti ruskih oligarha. Zapljena Šeherzade svakako bi bila najspektakularnija, s obzirom na to da ju se povezuje s ruskim predsjednikom, prenosi Hina.

Europska unija u BiH reagirala na miting i poteze NSRS: Genocid u Srebrenici nije stvar ličnog stava

Europska unija u BiH reagirala na miting i poteze NSRS: Genocid u Srebrenici nije stvar ličnog stava

Šeherzada se radi održavanja već nekoliko mjeseci nalazi u brodogradilištu u primorskom gradu Massi na zapadu zemlje, nedaleko od poznatih toskanskih kamenoloma Carrara mramora. 

U srijedu je novinar AFP-a bio u brodogradilištu i izvijestio da nije vidio znakove aktivnosti na jahti, iako su u blizini bili radnici. 

Izvor blizak tijelima koja provode istragu rekao je za AFP da bi istraga mogla biti okončana za nekoliko dana.

"U fazi smo produbljivanja istrage, taj dio je kompliciran. Nije uvijek lako utvrditi vlasništvo", rekao je izvor.

Jahtu je 2020. izgradio njemački Lurssen. Prema stranici SuperYachtFan koja se bavi luksuznim jahtama i njihovim vlasnicima, Šeherzada ima dva heliodroma, bazen i kino.

Jahta plovi pod zastavom Kajmanskih otoka, a novi izvještaji pokazuju da je u vlasništvu kompanije registrirane na Marshallovim otocima.

Šeherzada je do sada dva puta plovila, jednom 2020. i drugi put 2021., u ljetovalište Soči na Crnom moru.

Kapetan jahte je Britanac, dok su ostali članovi posade Rusi, navode istraživači antikorupcijske zaklade Alekseja Navaljnog koji su na YouTubeu objavili video u kojem se jahta povezuje s Putinom.

Istraživači su naveli da imaju popis posade prema kojem su neki njeni članovi pripadnici ruske državne službe zadužene za Putinovu sigurnost.

No u srijedu je Paolo Gozzani, čelnik lokalne podružnice talijanskog saveza sindikata (Confederazione Generale Italiana del Lavoro, CGIL) u kojem su i zaposlenici brodogradilišta, rekao da je posada jahte naglo izmijenjena posljednjih dana. 

"Posadu je činilo isključivo rusko osoblje koje je onda odjednom zamijenjeno britanskim. Još uvijek nije jasno zašto", rekao je Gozzani za AFP.

New York Times je izvijestio da su američke službe prikupile dokaze koji povezuju Putina s luksuznom jahtom. 

No, kompanija Italian Sea Group, vlasnica brodogradilišta u Massi, u svojoj je objavi navela da jahtu "nije moguće povezati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom".

Ova se procjena temeljila na "dokumentaciji koju kompanija posjeduje i na nalazima istrage koju su provela relevantna tijela", rekao je vlasnik brodogradilišta.

Kapetan Šeherzade, Britanac, ranije je ovog mjeseca u intervjuu za New York Times rekao da Putin nije vlasnik broda i da ruski predsjednik nikada nije bio na toj jahti. Kapetan je odbio reći ime vlasnika, no naglasio je samo da se ne radi o nekome ko podliježe aktualnim sankcijama.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u svom je obraćanju italijanskom parlamentu u utorak pozvao Italiju, inače popularno odmaralište među Rusima, da zaplijeni svu financijsku imovinu i nekretnine koje pripadaju ruskim oligarsima, uključujući i jahte "od Šeherzade do onih najmanjih".

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara i sankcija Europske unije koje su uslijedile, italijanske vlasti zaplijenile su imovinu ruskih oligarha u vrijednosti većoj od 800 miliona eura, rekao je premijer Italije Mario Draghi.

To uključuje i jedrenjak A, vrijedan 530 miliona eura, koji se povezuje s ruskim tajkunom Andrejem Meljničenkom, vlasnikom kompanija za ugljen i gnojiva. 

Italija je zaplijenila i 65 miliona eura vrijednu jahtu Lady M Alekseja Mordašova, ruskog milijardera koji se bavi proizvodnjom čelika i koji je navodno blizak Vladimiru Putinu.

Draghi je rekao da su sankcije "ozbiljno utjecale na rusku ekonomiju i finansijska tržišta kao i na privatnu imovinu ljudi najbližih predsjedniku Putinu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije