Krivična prijava protiv direktora mljekare: 10 mrtvih zbog kontaminiranog sira

Radiosarajevo.ba
Krivična prijava protiv direktora mljekare: 10 mrtvih zbog kontaminiranog sira

Državno tužiteljstvo u švicarskom Innerschwyzu otvorilo je kazneni postupak u vezi s prisustvom bekterija listerije u proizvodima mljekare Vogel u Steinerbergu.

U izjavi javnog tužioca Innerschwyza navedeno je da se istraga vodi zbog sumnje u višestruko ubistvo iz nehata, nanošenje višestrukih tjelesnih povreda i kršenje zakona o hrani. To je napisao javni tužilac Innerschwyz u izjavi.

Od avgusta 2018. kontaminirani sir zarazio je 34 osobe, od kojih je deset preminulo! Prema krivičnoj prijavi, bolest se mogla pratiti prema istom soju listerija u siru švicarske mljekare koja je zatvorena u maju ove godine.

Listerija ili Listerioza je ozbiljna infekcija koja nastaje unošenjem hrane kontminirane bakterijom Listeria monocytogenes. Ovo oboljenje je veliki zdravstveni problem u Americi i Europi. Bolest prvenstveno pogađa osobe starije od 50 godina, trudnice, fetus u razvoju, fetnovorođenčad i druge osobe sa smanjenim imunitetom.

Rizik od obolijevanja se može reducirati nadzorom nad sigurnosnim mjerama, koje spriječavaju kontaminaciju hrane sa L. monocytogenes u toku proizvodnje, pripreme i skladištenja hrane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije