Beskućnicima davao otrovanu hranu pa ih snimao da iznova gleda njihovu patnju

Radiosarajevo.ba
Beskućnicima davao otrovanu hranu pa ih snimao da iznova gleda njihovu patnju
Foto: EPA-EFE / Beskućnici u SAD / Ilustracija

Muškarac iz Kalifornije optužen je za trovanje najmanje osam beskućnika supstancom koja je dvostruko jača od suzavca.

William Robert Cable (38) optužen je da im je davao hranu obloženu aktivnom tvari iz suzavca (oleorezin capsicum), a zatim ih snimao kad im je pozlilo.

Nekoliko njegovih žrtava je hospitalizirano, a vlasti smatraju da je osumnjičeni možda naudio i drugim osobama, piše BBC.

Ako Cable bude osuđen, čeka ga kazna do 19 godina zatvora.

"Ova ljudska bića bila su mete zbog svoje ranjivosti. Iskoristio ih je i otrovao zbog nekog izopačenog vida zabave. Zabilježio je njihovu patnju kako bi je mogao ponovno i ponovno gledati", rekao je okružni tužitelj Todd Spitzer.

Iz Okružnog tužilaštva navode da je osumnjičeni u maju prišao beskućnicima koji su se nalazili na području plaže Huntington Beach i ponudio im hranu premazanu supstancom "dvostruko jačom" od suzavca koji koristi policija.

Nekim žrtvama je rekao da će učestvovati u "izazovu začinjene hrane" i dao im je još pivo kako bi ih potaknuo. Drugima nije ni rekao da je hrana začinjena.

Beskućnici su, nakon što su pojeli hranu, imali teške reakcije, uključujući simptome koji sliče na napade, otežano disanje i povraćanje, naveli su iz Okružnog tužilaštva.

Cable, koji je zadržan u pritvoru uz 500.000 dolara kaucije, uhapšen je prošli mjesec.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije