Koronavirus stigao i u udaljenu otočnu državu: Evo o kojoj zemlji je riječ

1
Fena
Koronavirus stigao i u udaljenu otočnu državu: Evo o kojoj zemlji je riječ
Foto: Fena - Agencije / Otkrivena dva slučaja

Tonga će ući u lockdown nakon što su zabilježena dva slučaja COVID-a u glavnom gradu Nuku'alofa.

Premijer Siaosi Ovalene izjavio je da su oba slučaja otkrivena u luci u koju je pristizala humanitarna pomoć nakon nedavne vulkanske erupcije i tsunamija.

Tonganska radio stanica Broadcom FM objavila je u srijedu da su u jednoj porodici otkrivena još tri slučaja.

Bh. meteorolog: Topla zračna masa donijela je obilje prašine sa sjevera Afrike, ide i lijepa vijest

Bh. meteorolog: Topla zračna masa donijela je obilje prašine sa sjevera Afrike, ide i lijepa vijest

Zatvorili granice

Nacija južnog Pacifika prije je bila bez virusa.

Do sada su se sve isporuke pomoći tamo obavljale beskontaktnim protokolima kako bi se zaustavilo širenje virusa.

U nacionalnom obraćanju premijer Sovaleni je rekao da će Tonga ući u lockdown od 18 sati po lokalnom vremenu u srijedu, a da će se situacija provjeravati svakih 48 sati.

"Najvažnije pitanje u ovom trenutku je usporiti i zaustaviti one koji su pogođeni", rekao je, dodajući da "nijedan brod neće smjeti ići s jednog otoka na drugi, te nema više (domaćih) letova", javlja BBC.

Udaljena otočna država bila je jedno od rijetkih mjesta na svijetu koje nije imalo slučejeva COVID-a, nakon što su zatvorili svoje granice za vanjski svijet početkom 2020. godine.

Vulkanska erupcija

Nakon što je vulkanska erupcija izazvala tsunami koji je razorio naciju, Tonga je uvelike zavisna o stranoj pomoći - koju vode zemlje poput Australije i Novog Zelanda - za zalihe svježe pitke vode i opreme za spašavanje.

Vlasti su naglasile potrebu da se sve isporuke strane pomoći obavljaju uz korištenje strogih protokola "bez kontakta", uključujući ostavljanje humanitarnih zaliha u izolaciji tri dana prije nego što ih obrađuju građani Tonge.

Međutim, prošle sedmice je izbijanje COVID-a pogodilo ključni australski humanitarni brod koji je plovio za tu otočnu državu - zarazivši 23 od procijenjenih 600 članova posade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije