Ova zemlja je bez koronavirusa: Stopirali dostavu vitalne pomoći zbog straha od zaraze

0
Radiosarajevo.ba
Ova zemlja je bez koronavirusa: Stopirali dostavu vitalne pomoći zbog straha od zaraze
Foto: Agencije / Erupcija vulkana u Tongi 15. januara usmrtila je tri osobe

Najmanje 23 slučaja Covid-19 otkrivena su među posadom broda australske mornarice na putu za isporuku vitalne pomoći Tongi, pacifičkoj otočnoj državi koja je bez koronavirusa.

Erupcija vulkana u Tongi 15. januara usmrtila je tri osobe, zasula pacifički otok vulkanskim pepelom i izazvala cunami preko šireg Pacifika.

Australski ministar odbrane Peter Dutton rekao je da Vlada radi s dužnosnicima Tonga kako bi se brod zadržao na moru.

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Očajnički im treba pomoć

"Očajnički im je potrebna pomoć, ali ne žele rizik od Covida", rekao je ministar za Sky News u utorak, prenosi dpa.

Brod, koji bi trebao stići do srijede, napustio je Australiju u petak noseći velike količine pomoći, uključujući inženjersku opremu i vodu i skloništa.

Na brodu su i helikopteri koji bi mogli dostavljati potrebne robe stanovništvu.

Vlasti Tonga su u petak vratile let iz Australije nakon što je jedan član posade bio pozitivan na Covid-19.

Tonga je zabilježila samo jedan slučaj Covid-19 tokom pandemije - putnik koji je stigao letom za repatrijaciju s Novog Zelanda u oktobru.

Erupcija vulkana, za koju je NASA rekla da je bila nekoliko stotina puta snažnija od američke atomske bombe bačene na japanski grad Hirošimu u 1945. godine, prekrila je slojem otrovnog pepela otočje na kojem živi oko 100.000 stanovnika, zatrovala je pitku vodu, uništila usjeve i u potpunosti izbrisala s lica zemlje najmanje dva sela.

Naučnici smatraju da se vjerojatno radilo o jednoj od najvećih erupcija u posljednjih 30 godina i jednome od najglasnijih događaja na Zemlji u posljednjih više od stotinu godina.

Vulkanski pepeo

Stručnjaci pokušavaju procijeniti utjecaj vulkanskog pepela i otrovnih sumpornih plinova nakon erupcije vulkana u Tongi. Sumpora ima i u vodi, a bojazan je od posljedica udisanja otrovnog pepela koji je bio u zraku.

Crveni križ je odmah nakon erupcije upozorio da bi voda za piće, zagađena vulkanskim pepelom i slanom vodom iz cunamija, mogla uticati na desetke hiljada ljudi i povećati rizik od bolesti poput kolere i dijareje.

Pepeo, plinovi i čestice koje izbacuju vulkani mogu predstavljati rizik za javno zdravlje. Oni uzrokuju probleme s disanjem i mogu utjecati na srce i krvne žile – kardiovaskularni sustav. Također mogu nadražiti pluća, oči i kožu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije