Australija ublažava mjere uprkos novom talasu

0
Radiosarajevo.ba
Australija ublažava mjere uprkos novom talasu
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Ilustracija/Lockdown u Australiji

Australija će nastaviti da ublažava mjere protiv koronavirusa prije Božića uprkos daljem porastu broja zaraženih, saopštile su danas tamošnje vlasti.

Država Novi Južni Vels, gdje se nalazi Sidnej, zabilježila je više od 800 novih slučajeva zaraze od 2. oktobra, posebno zbog skupova organizovanih u okviru proslave kraja godine.

Vlasti su saopštile da to neće spriječiti ukidanje određenih mjera kao što su nošenje maski u javnosti ili zabrana ulaska nevakcinisanim osobama u barove, restorane i druga mjesta zabave.

Obavještenje iz ViK-a: Novi kvar na cjevovodu, cijelo sarajevsko naselje bez vode

Obavještenje iz ViK-a: Novi kvar na cjevovodu, cijelo sarajevsko naselje bez vode

"Odlučili smo da živimo sa virusom. Božić koji ćemo sada proslaviti predstavlja poklon koji su Australijanci dali sebi, zahvaljujući načinu na koji su radili zajedno i mjerama koje smo primijenili", rekao je australijski premijer Scott Morrison.

Poslije dugog perioda karantina u Sidneju, Melburnu i drugim područjima, australijske vlasti su najavile da od sutra ponovo otvaraju unutrašnje i spoljne granice.

U Australiji je 93 posto stanovništva primilo najmanje jednu dozu vakcine protiv koronavirusa, dok je 89 posto potpuno vakcinisano.

U toj zemlji je registrovano 85 slučajeva zaraze novom varijantom koronavirusa, omikronom.

Od početka epidemije koronavirusa, u Australiji u kojoj živi 25 miliona ljudi, zaraženo je 230.000 ljudi od kojih je 2.113 osoba preminulo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije