Susreti / Željko Komšić razgovarao sa novoimenovanim ambasadorom Australije u BiH

06. 12. 2021. u 12:44:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Australije za Bosnu i Hercegovinu Richarda Traversa Sadleira.

Izražen je interes za unapređenjem bilateralnih odnosa dvije zemlje, koje, iako geografski udaljene, imaju zajedničkih interesa. Mnogobrojna bosanskohercegovačka dijaspora dobro je integrisana u australsko društvo, ambasador je istakao da zastupa interese Bosne i Hercegovine i most je za dalje unapređenje odnosa.

Istaknuto je da treba ugovorno regulisati bilateralne odnose, ali i da saradnja u međunarodnim organizacijama i na multilateralnom planu može doprinijeti jačanju odnosa dvije zemlje.

Razgovarano je o aktuelnoj društveno-političkoj situaciji u obje zemlje, te interesima na globalnoj političkoj sceni.

Ambasador je istakao da Australija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je poželio uspješan mandat novoimenovanom ambasadoru Australije za Bosnu i Hercegovinu Richardu Traversu Sadleiru, navodi se u saopćenju Predsjedništva BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA