Komšić i Džaferović ugostili delegaciju Kraljevine Španije

1
Radiosarajevo.ba
Komšić i Džaferović ugostili delegaciju Kraljevine Španije
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Delegacija Kraljevine Španije u Predsjedništvu BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Šefik Džaferović primili su u posjetu državnog sekretara Kraljevine Španije za Evropsku uniju Juana Gonzáleza-Barba Peru i ambasadoricu Kraljevine Španije u BiH Mariju Teresu Lizaranzu Perinat.

Razgovarali su o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Komšić izrazio je zabrinutost zbog destabilizirajućih aktivnosti iz entiteta RS, te je naglasio da se mora omogućiti rad državnih institucija, koje će nas vratiti ka ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je naglasio da se presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu moraju implementirati s ciljem otklanjanja diskriminacija i omogućavanja poštovanja ljudskih prava i prava manjina na teritoriji cijele BiH.

Ovaj bh. grad je najpovoljniji u Europi za 'digitalne nomade'

Ovaj bh. grad je najpovoljniji u Europi za 'digitalne nomade'

Istakao je da se institucije Bosne i Hercegovine moraju oduprijeti svakom pokušaju rušenja ustavnog poretka, kršenju zakona i razgradnji države. Predsjedavajući Komšić je izrazio nadu da do eskalacije političkih sukoba ipak neće doći, jer bi se to moglo vrlo brzo reflektovati na cijelu regiju i Evropu.

Komšić je naglasio da je jednako važna podrška Kraljevine Španije, kao i drugih zemalja EU, reformskim i integracijskim procesima u našoj zemlji, koje se tiču dobijanja kandidatskog statusa u Evropskoj uniji i ka članstvu u Sjevernoatlantskom savezu – NATO-u. Izrazio je zadovoljstvo pojačanim interesom Kraljevine Španije za Bosnu i Hercegovinu i regiju.

Državni sekretar Kraljevine Španije Juan González-Barba Pera izrazio je zadovoljstvo dobrim i kontinuiranim odnosima dvije zemlje. Istakao je da je svjestan ozbiljnosti situacije, ali da je siguran da će BiH kao jedinstvena zemlja jednog dana postati članica EU i NATO-a. Istakao je kako smatra da je proširenje EU na Zapadni Balkan prirodan tok događaja.

Sagovornici su se složili da je sistem vrijednosti demokratskog društva i poštovanja ljudskih prava osnov za svaki dalji napredak, te da se na tome mora ustrajati.

Komšić zahvalio je državnom sekretaru Kraljevine Španije za EU Juanu Gonzálezu-Barbi Peri i ambasadorici Kraljevine Španije u BiH Mariji Teresi Lizaranzu Perinat na razumijevanju i podrški koju nesebično pružaju u reformskim procesima naše zemlje na putu ka članstvu u EU, navodi se u saopćenju Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije