Ogromna erupcija pogodila Tongu: Otok odsječen od svijeta

0
Radiosarajevo.ba
Ogromna erupcija pogodila Tongu: Otok odsječen od svijeta
Foto: Tanjug.rs / Cunami je ranije pogodio najveće ostrvo Tonge

Podvodni vulkan kod kod tihooceanske otočne države Tonge eruptirao je po treći put u četiri dana.

Australska meteorološka služba saopćila je da je vulkan Hunga Tonga-Hunga Ha'apai eruptirao te da se dogodila "velika erupcija", ali nije izdano upozorenje za cunami. Vulkan se nalazi oko 65 kilometara sjeverno od Nuku'alofe, glavnog grada Tonge.

Prva erupcija se, podsjetimo, dogodila u subotu, a stručnjaci tvrde kako se radi o najvećoj erupciji u zadnjih 30 godina.

Edin Subašić: Panika u vrhu "srpskog sveta"

Edin Subašić: Panika u vrhu "srpskog sveta"

Dramatične snimke

Dramatične snimke iz svemira obišle su svijet, a golemi oblak pepela, dima i vatre dignuo se 20 kilometara. Erupcija je izazvala i cunami.

Australija u ponedjeljak šalje avione koji će procijeniti stanje, dok su pacifičke nacije i humanitarne agencije počele s naporima za pomoć. Novozelandske snage također će na Tongi sudjelovati u procjeni štete.

Komunikacije s Tongom u nedjelju navečer još uvijek su u prekidu. Iz vulkana su u petak počeli šikljati para, plin i pepeo 20 kilometara u visinu. Pogođeno područje je promjera 260 kilometara. Društvene mreže su preplavile fotografije valova koji zapljuskuju obalu i kuće.

Natradala Britanka

Dvoje ljudi na sjevernoj obali Perua utopilo se u nedjelju uslijed vrlo visokih valova uzrokovanih subotnjom erupcijom podvodnog vulkana Tonga u Južnom Pacifiku. Više od 20 peruanskih luka je privremeno zatvoreno zbog upozorenja na moguće vrlo visoke valove.

Tonganske vlasti nisu potvrdile smrtne slučajeve, ali BBC javlja kako je preminula jedna britanska državljanka.

Hoće li stati, ima li kraja problemima na ovom malom otoku

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije