Papa Franjo: Širenje lažnih vijesti o COVID-u je kršenje ljudskih prava

0
Hina
Papa Franjo: Širenje lažnih vijesti o COVID-u je kršenje ljudskih prava
Foto: EPA / Papa Franjo

Papa Franjo rekao je danas da je širenje lažnih vijesti i dezinformacija o COVID-19 i vakcinama, uključujući i katoličke medije, kršenje ljudskih prava.

To je drugi put u manje od mjesec dana da je Papa govorio o toj temi. Prije tri mjeseca osudio je "neutemeljene" ideološke dezinformacije o vakcinama, podržao državne kampanje imunizacije i zdravstvenu skrb nazvao moralnom obavezom.

Franjo je to komentirao u obraćanju članovima udruge catholicfactchecking.com, konzorcija katoličkih medija čije internetske stranice imaju svrhu "razjasniti lažne vijesti i pogrešne informacije" o vakcinama protiv COVID-a.

Mijatović uputio apel uoči sjednice NSRS: Budite pametni, Dodik kreće u novu tragičnu avanturu!

Mijatović uputio apel uoči sjednice NSRS: Budite pametni, Dodik kreće u novu tragičnu avanturu!

Kritizirao širenje "infodemije"

"Biti točno informiran, dobiti pomoć u razumijevanju situacije na temelju znanstvenih podataka, a ne lažnih vijesti, ljudsko je pravo. Tačne informacije moraju se prije svega osigurati onima koji su slabije opremljeni, najslabijima i onima koji su najranjiviji", istaknuo je.

Franjo je kritizirao širenje "infodemije", koja je, kako je rekao, iskrivljavanje stvarnosti temeljeno na strahu, falsificiranim ili izmišljenim vijestima i "navodnim naučnim informacijama".

One koji vjeruju lažnim vijestima ne treba "getoizirati", nego pokušati ih pridobiti za naučnu istinu.

"Lažne vijesti mora se opovrgavati, ali pojedince uvijek treba poštovati jer često vjeruju u to bez pune svjesnosti i odgovornosti", rekao je Franjo.

Globalna zavjera

Znakovito je da se Papa obratio katoličkoj medijskoj grupaciji. Zbog širenja dezinformacija o COVID-u medijske platforme poput Facebooka i Twittera ugasile su neke desničarske katoličke medije, blogove i internetske stranice.

Mnogi su se premjestili na druge platforme.

Neki desničarski katolički mediji redovno daju prostor najžešćim Franjinim kritičarima, kao što je Carlo Maria Vigano, Talijan koji se skrivao gotovo tri godine otkako je objavio kritiku Franje tražeći njegovu ostavku.

Vigano je u pismu objavljenome ovaj mjesec rekao da je virus proizveden u laboratoriju u sklopu globalne zavjere "da se izbrišu svi tragovi nas kao kršćana". Također je zanijekao da pandemija postoji te objasnio da je ona Sotonino djelo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije