Koronavirus stigao i u Švedsku: Oboljela doputovala iz Wuhana

J. M.
Koronavirus stigao i u Švedsku: Oboljela doputovala iz Wuhana

Prvi slučaj koronavirusa potvrđen je i u Švedskoj, saopćile su u petak zdravstvene organizacije ove zemlje.

Pacijent u bolnici okruga Ryhov u Jönköpingu, na centralnom jugu Švedske, bio je pozitivan na koronavirus, potvrdila je Švedska agencija za javno zdravstvo (Folkhälsomyndigheten).

Pacijentica je žena 20-ih godina koja je sletjela u Švedsku 24. januara nakon posjete oblasti Wuhan u Kini. 

U tom trenutku nije imala simptome, ali nekoliko dana kasnije kod nje se javio kašalj pa je kontaktirala zdravstvene službe u Jönköpingu. Trenutno je zadržana u izolaciji na klinici za zarazne bolesti ali nije životno ugrožena.

"Važno je zapamtiti da pojedinačni slučajevi nisu ista stvar kao i širenje zaraze u Švedskoj. Trenutno taj rizik smatramo vrlo malim na temelju iskustava iz drugih zemalja", rekla je Karin Tegmark Wisell, šefica Odjela za javno zdravstvo Agencije za mikrobiologiju.

Žena nije bila u kontaktu s drugim ljudima otkako se vratila u Švedsku, tako da ne postoji rizik od širenja virusa, rekla je Malin Bengner, specijalistica za zarazne bolesti u Jönköpingu na press konferenciji u petak popodne.

Švedski zdravstveni zvaničnici rekli su da je oboljela žena slijedila njihove savjete kada su se razvili simptomi.

"Ponašala se na primjeran način", rekla je Tegmark Wisell.

Do sada je oko 20 ljudi testirano na koronavirus (2019-nCoV) u Švedskoj, ali svi testovi osim u slučaju pacijenta u Jönköpingu bili su negativni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije