Kina: Nepokretni dječak umro sam kod kuće nakon što su njegovi odvedeni u karantin

Radiosarajevo.ba
Kina: Nepokretni dječak umro sam kod kuće nakon što su njegovi odvedeni u karantin
Foto: EPA-EFE / Kina

Dječak obolio od cerebralne paralize iz jednog sela u kineskoj provinciji Hubei umro je jer njegova rodbina niije mogla brinuti o njemu pošto su stavljeni u karabntenu zbog epidemije koronavirusa, piše pekinški Youth Daily.

Vladini dužnosnici iz okruga Hong'an, udaljenog 60 milja sjeverno od glavnog grada provincije Wuhan, gdje je epidemija i započela, pokrenuli su istragu smrti, navodi se u izvještaju kojeg su prenijeli i drugi lokalni mediji.

Dječak Yan Cheng, koji je imao 17 godina, pronađen je mrtav u svom krevetu u srijedu, šest dana nakon što su njegov otac i njegov 11-godišnji brat odvedeni iz njihove kuće i stavljeni u karantenu u objektu udaljenom 15 milja, piše The Guardian.

Obojica su imala groznicu i sumnjalo se da imaju virus. Yan Cheng je ostao sam kući.

Ne mogavši izaći iz karantene, njegov otac je preko platforme društvenih medija Weibo objavio poruke tražeći pomoć. Navodno su zvaničnici iz tog sela posjetili dječaka, ali su ga nahranili samo dva puta u šest dana.

Grupa Rice and Millet, koju je osnovao bivši novinar i koja je fokusirana na djecu s cerebralnom paralizom i drugim bolestima, objavila je fotografije dječaka u invalidskim kolicima i u krevetu.

U srijedu su objavili saopćenje u kojem su naveli da je Yana posjetila tetka nakon što je njegova porodioca odvedena, ali zbog njenog zdravstvenog stanja nije ga mogla posjećivati posljednaj tri dana.

Yan je navodno bio nepokretan i imao je poteškoća s govorom.

The Guardian je pokušao stupiti u kontakt s nadležnim, ali neuspješno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije