Wuhanski koronavirus: Zaraženih skoro 10.000, mrtvih 213, evo koje su mjere WHO-a

Radiosarajevo.ba
Wuhanski koronavirus: Zaraženih skoro 10.000, mrtvih 213, evo koje su mjere WHO-a
Foto: EPA-EFE / Očekuje se da se daljnji međunarodni “izvoz” slučajeva

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je sinoć globalnu zdravstvenu krizu zbog wuhanskog koronavirusa.

Kina je o prvim slučajevima zaraze koronavirusom izvijestila WHO krajem decembra. Ukupno je potvrđeno da je broj zaraženih u svijetu dosegao gotovo 10.000, što znači da je koronavirusom zaraženo više ljudi nego SARS-om za vrijeme epidemije 2002. i 2003.

Učenici Druge gimnazije izračunali: Kada bi koronavirus mogao zaraziti cijeli svijet

Brojevi:

U Kini je umrlo 213 ljudi, a ukupan broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Kini penje na 9.820.

Globalno širenje:

Izvan Kine zabilježeno je više od 100 slučajeva u 22 druge zemlje. Italija, Filipini, Indija, Vijetnam i Južna Koreja potvrdili su svoje prve slučajeve.

Evakuacija:

SAD, Japan i Južna Koreja već su evakuirali neke svoje građane iz Wuhana. Druge zemlje poput Australije, Kanade, Francuske i Velike Britanije također pripremaju planove evakuacije za svoje građane.

WHO definira globalnu zdravstvenu krizu kao „vanredni događaj“ koji predstavlja rizik za druge zemlje i zahtijeva koordinirani međunarodni odgovor.

Proglašavanje globalnog vanrednog stanja najčešće znači da će se u sprječavanje širenja virusa uložiti mnogo više novca i resursa, ali može vlade pojedinih zemalja potaknuti na ograničavanje putovanja i trgovanja s pogođenim zemljama.

Smrtonosni koronavirus se sve više širi - undefined

Foto: EPA-EFE: Smrtonosni koronavirus se sve više širi

Stručnjaci tvrde da postoji sve više dokaza da se virus širi među ljudima u Kini te naglašavaju da postoji zabrinutost da se virus prenosi s osobe na osobu i u drugim zemljama, uključujući Japan, Njemačku, Vijetnam i SAD, gdje su zabilježeni pojedinačni slučajevi prenošenja virusa s osobe na osobu.

Dosad je WHO proglašavao vanredno stanje za epidemiju ebole, Zika virusa i H1N1 (svinjsku gripu).

Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus opisao je koronavirus kao „epidemiju bez presedana“.

„Glavni razlog proglašenja vanrednog stanja nije situacija u Kini, već ono što se događa u drugim zemljama“, kazao je.

„Ne znamo kakvu bi štetu virus mogao učiniti ako se proširi na zemlju sa slabije razvijenim zdravstvenim sistemom. Moramo se pripremiti na tu mogućnost. I baš iz tog razloga proglašavam izvanredno stanje“, dodao je.

„Nastavak rasta broja slučajeva i dokazi o prijenosu s čovjeka na čovjeka izvan Kine vrlo su zabrinjavajući. Iako su brojke izvan Kine i dalje relativno male, imaju potencijal za puno veću epidemiju“, objašnjava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije