Komisija za istragu upada u Capitol Hill 6. januara: Trump okupio nasilnu rulju

28
Radiosarajevo.ba
Komisija za istragu upada u Capitol Hill 6. januara: Trump okupio nasilnu rulju
Foto: EPA-EFE / Liz Cheney

Komisija Predstavničkog doma američkog Kongresa koja istražuje pobunu i upad na Capitol 6. januara 2021., krivicu za te događaje je pripisala Donaldu Trumpu, navodeći da nije riječ o spontanim neredima već "pokušaju puča" i direktnom rezultatu pokušaja poraženog predsjednika da poništi rezultat izbora 2020. godine.

Uz emitovanje 12-minutnog video snimka smrtonosnog nasilja, koji do sada nije javno prikazan, i iznenađujuća svjedočenja najbližih Trumpovih saradnika, komisija je uz brojne detalje iznijela argument da su Trumpove ponavljane laži o izbornoj prevari i javni pokušaj da zaustavi proglašenje pobjede Joea Bidena doveli do napada i ugrozili američku demokratiju.

"Demokratija je i dalje u opasnosti", upozorio je predsjedavajući komisije, demokratski kongresmen iz Misisipija Bennie Thompson na pretresu koji je održan sinoć u 8 sati uvečer u udarnom televizijskom terminu, kako bi ga vidjelo što je moguće više Amerikanaca.

Meteorolozi objavili vremensku prognozu do ponedjeljka: Najavljen snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

Meteorolozi objavili vremensku prognozu do ponedjeljka: Najavljen snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

Bennie Thompson - undefined

Foto: EPA-EFE: Bennie Thompson

On je dodao da je 6. januar bio "kulminacija pokušaja puča, drski pokušaj, kako je to jedan izgrednik rekao ubrzo poslije 6. januara, da se zbaci vlada" i da "nasilje nije bilo slučajnost".

Komisija je emitovala video snimak, koji ranije nije javno prikazan, u kojem bivši sekretar za pravosuđe Bill Bar izjavljuje da je rekao Trumpu da su tvrdnje o namještenim izborima obična glupost.

Na drugom snimku, kćerka bivšeg predsjednika Ivanka Trump svjedočila je da poštuje Barovo mišljenje da nije bilo izborne krađe.

Na nekim od snimaka vide se lideri ekstremističkih organizacija "Čuvari zakletve" i "Ponosni momci" kako se pripremaju da upadnu u Kapitol da bi se borili za Trumpa.

Liz Cheney - undefined

Foto: EPA-EFE: Liz Cheney

"Predsjednik Trump je okupio nasilnu rulju", izjavila je republikanka Liz Cheney, članica Predstavničkog doma i potpredsjednica komisije, koja je vodila veći dio pretresa.

Šta se sve dešavalo tokom pretresa pogledajte na linku ispod:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (28)

/ Povezano

/ Najnovije