Ko neće smjeti primiti Pfizer/BioNTech vakcinu protiv korone

4
Radiosarajevo.ba
Ko neće smjeti primiti Pfizer/BioNTech vakcinu protiv korone
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Gužva, Sarajevo

Kako nam je dugoočekivana vakcina za koronu sve bliža, tako se gomilaju i brojne nedoumice.

Da sve bude komplikovanije, britanska vlada, koja je prva u svijetu odobrila vakcinu protiv koronavirusa, izdala je saopštenje da trudnice, dojilje, žene koje planiraju trudnoću i osobe sa slabim imunitetom ne treba da se vakcinišu.

Danas je stigla obavijest i da "svako ko ima historiju značajnih alergijskih reakcija na lijekove, hranu ili cjepiva ne bi smio primati cjepivo".

Otuda pitanje – zašto pojedine grupe ne smiju da prime vakcinu protiv korone.

Što se tiče trudnica, dojilja i žena koje bi da zatrudne, objašnjenje kaže da nema dovoljno podataka o tome da li je vakcina protiv korone sigurna po njih, prije  svega jer vakcina skoro da nije uopšte testirana na trudnicama.

Kako prenosi sajt ITV.com, britanski epidemiolog profesor Jonathan Van-Tam napominje da nije bilo ciljanih ispitivanja vakcine na trudnicama, ali da je bilo žena koje su učestvovale u eksperimentalnoj fazi ispitivanja vakcine i da su se one potom porodile.

To pobija teorije zavjere koje su počele da kruže o tome da vakcina izaziva sterilitet.

Takođe, Van-Tam je napomenuo da će naučnici dalje pratiti ove žene i njihove bebe.

“Trenutno nemamo podataka kako vakcina utiče na trudnice”, kazao je on.

On je istakao i da smjernice britanske vlade više treba gledati kao mjere opreza, nego kao znak da nešto nije u redu ili da je otkriven ozbiljan problem s vakcinama i tudnicama, piše Nova.rs.

Što se tiče osoba sa slabijim imunitetom, i za njih je rečeno da ne treba da prime vakcinu.

Kako navodi Kate Bingam, koja vodi radnu grupu za vakcinisanje u Britaniji, vakcina djeluje na ljudima kojima imunosistem dobro funkcioniše.

Ipak, ona je istakla da je moguće drugo rešenje. Da bi se osobe sa slabim imunitetom ipak zaštitile od korone, kompanija AstraZeneca razvija efikasnu terapiju baziranu na antitijelima, koja bi mogla da pomogne ovim osobama umesto vakcine.

Na kraju, čini se da i trudnicama i osobama sa slabim imunitetom, ali i svima onima koji ne prime vakcinu u prvom krugu - pogotovo imajući u vidu da su bogate zemlje pokupovale sve vakcine - preostaje samo da se čuvaju i da do nekih ljepših dana nose maske, drže distancu i peru ruke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije