I Kanada odobrila Pfizerovu vakcinu - cijepljenje možda već sljedeće sedmice

0
Radiosarajevo.ba
I Kanada odobrila Pfizerovu vakcinu - cijepljenje možda već sljedeće sedmice
Foto: EPA-EFE / Sjedište Pfizera

Kanada je odobrila Pfizerovu vakcinu protiv koronavirusa, saopćeno je danas iz Regulatorne agencije za lijekove ove zemlje, otvarajući mogućnost da ga Kanađani počnu primati sljedeće sedmice.

Iz Regulatora - Health Canada - istaknuli su je da su završili potpunu neovisnu reviziju podataka o sigurnosti i učinkovitosti vakcine. Iako je Velika Britanija ranije odobrila cjepivo, učinila je to po hitnom postupku i uglavnom se oslanjala na Pfizerovu analizu.

"Kanađani se mogu osjećati uvjereno da je postupak revizije bio rigorozan i da imamo uspostavljene jake sisteme nadzora", priopćilo je vladino ministarstvo.

Kanada je od Pfizera naručila ukupno šest miliona doza.

U ponedjeljak je premijer Justin Trudeau rekao da će prve doze vakcine Pfizer stići u 14 kanadskih distribucijskih centara sljedeće sedmice. Dužnosnici su tada rekli da će cijepljenje započeti čim se izda regulatorno odobrenje.

Odobrenje bi moglo značiti da Kanađani dobivaju injekcije vakcine od američke tvrtke prije nego što to čine Amerikanci.

Prva pošiljka od 249.000 doza u Kanadu stići će iz postrojenja u Sjedinjenim Državama i Belgiji. Za cijepljenje svake osobe potrebne su dvije doze.

Za sada je kanadski regulator odobrio vakcinu samo za osobe starije od 16 godina; čekaju se dodatni podaci od Pfizera prije nego što ih odobri za djecu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije