Ko je čovjek koji je brutalno prevario Ruse: 'Arhitekt' ukrajinske protuofanzive, zovu ga 'Željezni'

6
Radiosarajevo.ba
Ko je čovjek koji je brutalno prevario Ruse: 'Arhitekt' ukrajinske protuofanzive, zovu ga 'Željezni'
Foto: Ukrinform / Valerii Zaluzhnyi

U toku je velika i dramatična ukrajinska ofanziva tokom koje su iz velikog dijela Harkivske oblasti protjerane ruske snage. Kako piše Bild, osoba zadužena za uspjeh ukrajinske ofanzive je načelnik njihova Glavnog štaba, general Valerij Zalužnij, koji je organizirao i obranu Kijeva u ranim danima rata.

Washington, Moskva i većina svijeta očekivali su da će Rusija uništiti ukrajinsku vojsku za nekoliko dana. Ali ne i Valerij Zalužnij, vrhovni komandant ukrajinskih oružanih snaga, strateg bitke koja je dovela do toga da se ruske snage povlače u neredu, krvave i potučene, piše Politico.

Ako se jednoj osobi mogu pripisati dosadašnji iznenađujući vojni uspjesi Ukrajine - obrana Kijeva i zadržavanje kontrole nad većinom drugih velikih gradova - to je Zalužnij, 48-godišnji general okruglog lica koji je rođen u vojnoj porodici, kojeg je predsjednik Volodimir Zelenski u julu 2021. imenovao vrhovnim komandant ukrajinskih oružanih snaga. Zalužnij i drugi ukrajinski zapovjednici pripremali su se za otvoreni rat s Rusijom od 2014. godine.

Zelenski: "Oslobođene stotine naših gradova i sela"

Zelenski: "Oslobođene stotine naših gradova i sela"

Za razliku od, recimo, Normana Schwarzkopfa, koji je predvodio američke trupe u prvom ratu u Perzijskom zaljevu ili Davida Petraeusa, koji je vodio rat u Iraku i dobio nadimak Kralj David, Zalužnij je uglavnom izbjegao pozornost i slavu vojnog zapovjednika, prepuštajući tu ulogu Zelenskom.

Zalužnij umnogome utjelovljuje novu generaciju ukrajinskih časnika koji su se okušali u mučnom osmogodišnjem ratu u Donbasu, a kada nisu na fronti, nalaze se na poligonima diljem Europe kako bi vježbali s NATO-ovim snagama. Ova iskustva nadmašila su mnoge autoritarne ustroje koje su proizvela desetljeća krute sovjetske vojne obuke, piše Politico. 

Ova saradnja s NATO-om oblikovala je skupinu profesionalno orijentiranih časnika koji su težili zapadnim standardima i pomogli u izgradnji decentraliziranog, osnaženog, agilnijeg načina ratovanja od ruskog modela, koji se zakoprcao u ukrajinskom blatu.

"Vjerojatno mogu govoriti o Zalužniju ne samo kao o osobi već kao o predstavniku nove generacije časnika ukrajinske vojske", rekao je Oleksij Melnik, bivši časnik ukrajinskog zrakoplovstva koji je sada direktor vanjskih odnosa i programa međunarodne sigurnosti u Centru Razumkov, think-tank organizaciji sa sjedištem u Kijevu.

Je li svijet spreman na pobjedu Ukrajine? ‘Šta je najveći šok? Rusi se uopće ne bore, samo bježe‘

Je li svijet spreman na pobjedu Ukrajine? ‘Šta je najveći šok? Rusi se uopće ne bore, samo bježe‘

U septembru 2021., dva mjeseca prije nego što je administracija američkog predsjednika Joea Bidena počela izdavati glasna upozorenja o ruskoj invaziji i dijeliti obavještajne podatke o gomilanju trupa na ukrajinskim granicama, Zalužnij je opisao pripremu za napad.

Priprema za rat

"O tome sam govorio otkako sam preuzeo dužnost, jer je ovo prijetnja agresijom punog opsega. Sukladno tome, naša zadaća kao oružanih snaga nije čekati pomoć s neba. Moramo se pripremiti. I to činimo. S naše strane provodimo niz vježbi, uključujući i vježbe s našim zapadnim partnerima i članicama NATO-a. Činimo sve da neprijatelj, da tako kažem, bude manje voljan provesti takav scenarij", rekao je tada Zalužnij u intervjuu za Radio Svoboda.

U januaru je Zalužnij razgovarao s Vojnim odborom NATO-a, najvišim tijelom uniformiranih časnika ovog saveza, te mu rekao da je ukrajinska vojska spremna. "Podsjetio sam saveznike da naš rat traje od 2014. i da od tada radimo svoj posao", rekao je nacionalnoj novinskoj agenciji Ukrinform nakon sastanka.

Na veliki užas svijeta, scenarij "agresije punog razmjera" postao je stvarnost 24. februara kada su se ruski tenkovi kotrljali prema Kijevu, a projektili pogađali ciljeve diljem Ukrajine. No, pripreme za sveobuhvatnu borbu trajale su otkako su ruske trupe upale na Krim 2014. godine, anektirale poluotok i pretvorile Donbas u trajnu borbenu zonu.

Tokom sljedećih godina, SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Poljska, Litva i drugi NATO saveznici otvorili su centre za obuku u zapadnoj Ukrajini, uključujući i centre za specijalne snage.

Iskustvo na bojnom polju protiv Rusa

Ta obuka i iskustvo na bojnom polju protiv Rusa i njihovih separatističkih saveznika u Donbasu omogućili su zapovjednicima malih i raspršenih postrojbi da razmišljaju svojom glavom, rušeći stari sovjetski model vodstva od vrha naniže, koji je paralizirao ruske postrojbe i prisilio vrhunske generale da se približe na liniji fronta, gdje ih je nekoliko ubijeno.

Ukrajinci imaju znatno više vojne opreme nego prije: ‘Nevjerojatno je što su sve Rusi ostavili'

Ukrajinci imaju znatno više vojne opreme nego prije: ‘Nevjerojatno je što su sve Rusi ostavili'

"Ukrajinci bi mogli ostati u ofanzivi", rekao je jedan američki obrambeni dužnosnik za Politico, dodavši kako se od 2014. Ukrajinci mogu bolje prilagoditi i reagirati na način na koji prije nisu mogli. Fleksibilnost je postala ključno oružje protiv ruskog napada koji ima veću i sposobniju silu, ali je sputan rigidnim postavkama.

Zalužnij je rođen u maju 1973. kada je njegov otac bio stacioniran u garnizonu u Novohrad-Volinskiju, gradu u Žitomirskoj regiji u sjevernoj Ukrajini, otprilike 400 kilometara zapadno od Kijeva.

Pohađao je Institut kopnenih snaga na Vojnoj akademiji u Odesi i Akademiju nacionalne obrane u Kijevu, gdje je diplomirao 2007. godine. Uslijedio je niz dužnosti, uključujući i položaj zapovjednika mehanizirane brigade. Zalužnij se zatim vratio na akademiju radi dodatne obuke i završio studij 2014. godine, nekoliko mjeseci nakon što je revolucija na Majdanu natjerala tadašnjeg predsjednika Viktora Janukoviča da pobjegne u Rusiju te dok se rat u Donbasu intenzivirao.

Poslan na istok da vodi borbene jedinice u aktivnim borbama, Zalužnij je zapovijedao brigadom koja je u augustu 2014. raspoređena u Debaljcevo, poprište nekih od najkrvavijih bitaka u ratu, gdje su ukrajinske snage imale teške gubitke. Hitna potreba da se izbjegnu daljnji gubici u Debaljcevu u konačnici je dovela do pritiska na tadašnjeg ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka da potpiše mirovni sporazum Minsk 2 pod uvjetima koji su se pokazali nepovoljnima.

Stručnjak objasnio: ‘Ovakva obmana nije viđena od 2. svjetskog rata! Ukrajinska akcija je sjajna'

Stručnjak objasnio: ‘Ovakva obmana nije viđena od 2. svjetskog rata! Ukrajinska akcija je sjajna'

Zalužnij je 2019. imenovan šefom Sjevernog operativnog zapovjedništva ukrajinske vojske, stacioniranog u Černihivu, rodnom gradu njegove majke u sjevernoj Ukrajini, u blizini bjeloruske granice, gdje je proveo dosta vremena kao dijete.

U intervjuu iz 2020. za ArmyInform, stranicu vojnih vijesti, Zalužnij je opisao kako mu je od djetinjstva bio san postati vojnik i da nije očekivao da će postati vrhovni zapovjednik.

Nisam očekivao da ću postati general

"Moja promaknuća bila su redovna, išao sam od dužnosti na dužnost, ali nisam očekivao da ću postati general i doći do visokih činova", objasnio je ukrajinski general.

Zalužnijevo uzdizanje do najvišeg položaja također je bilo ključni dio napora za restrukturiranje vodstva koje je podijelilo operativne dužnosti i odgovornosti za planiranje unutar glavnog stožera. Također se poklopilo sa širom kampanjom modernizacije u kojoj je ukrajinska vojska usvojila nove, kreativnije borbene tehnike temeljene na borbenom iskustvu protiv stvarnog, a ne teorijskog neprijatelja.

"Želimo se odmaknuti od karata, od pisanja borbenih zapovijedi kao da smo u 1943. godini", rekao je Zalužnij u intervjuu za ArmyInform. Ironija je, međutim, da se Zalužnij sada bori protiv neprijatelja koji, barem u nekim aspektima, često izgleda više kao da je u 1943. nego u 2022. godini, prenosi Index.

Bivši časnik američkih specijalnih snaga, koji je vidio promjene u ukrajinskim specijalnim snagama tijekom godina, rekao je da su do 2020. ukrajinski komandosi "izgledali, mirisali i imali okus kao zapadne snage za posebne namjene".

Nestalo struje u velikim dijelovima istočne Ukrajine nakon ruskih napada

Nestalo struje u velikim dijelovima istočne Ukrajine nakon ruskih napada

Zalužnij je rekao da je ukrajinska vojska popunjena mladim, profesionalnim vojnicima i budućim liderima. "To su sasvim drugi ljudi, drukčiji od nas kad smo bili poručnici. To su nove klice koje će za pet godina potpuno promijeniti vojsku. Gotovo svi dobro znaju strani jezik, dobro poznaju materijal i načitani su. Novi narednici. To nisu žrtveni jarci, kao na primjer u ruskoj vojsci, već pravi pomagači koji će uskoro zamijeniti časnike", rekao je za ArmyInform.

 "Započeli ovu inicijativu i nema povratka. Čak nam ni društvo neće dopustiti da se vratimo u vojsku iz 2013. godine", dodao je Zalužnij.

Izbjegava pojavljivanje u javnosti

Od početka ruskog napada velikih razmjera krajem februara, Zalužnij je izbjegavao većinu intervjua i relativno malo se javno pojavljivao, a povremeno je davao izjave za javnost putem svoje Facebook stranice. Neke od ovih objava su kratke operativne novosti, o rušenju ruskih lovaca ili uništenju kolone ruskih tenkova. Druge su samo kratke poruke, zahvale vojnim liječnicima, na primjer, ili nadahnuća vojnicima i ukrajinskoj javnosti.

  1. 22. marta: "Oružane snage Ukrajine su štit Europe."
  2. 27. marta: "Cijena slobode je visoka. Imajte ovo na umu!"
  3. 2. aprila: "Ukrajinci su se zaboravili bojati. Naš cilj je pobjeda."

Dok je vrhovni zapovjednik nastojao izbjeći bilo kakav status celebrityja, dosadašnji uspjeh u potiskivanju ruskih osvajača čini neizbježnim da on uđe u ukrajinsku vojnu predaju kao povijesna figura. Čak su mu u Ukrajini dali nadimak: Željezni Neslomljivi Zalužnij.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije