Ko je bio naučnik koji je istraživao koronu i zašto je ubijen?

Radiosarajevo.ba
Ko je bio naučnik koji je istraživao koronu i zašto je ubijen?
Foto: CNN / Bing Liu

Za sada nema pouzdanog odgovora na pitanje zašto je ubijen američki naučnik Bing Liu, koji je bio dio tima koji je istraživao novi koronavisu.

Iz policije tvrde da nemaju dokaze da je zločin povezan s njegovim poslom, ali ne mogu sa sigurnošću da tvrde ni da ima veze s njegovim privatnim životom.

"Nemamo nijedan dokaz da ovaj tragični događaj ima veze a njegovim poslom na Univerzitetu u Pittsburghu ili bilo kakvim poslom tamo, kao ni s trenutnom zdravstvenom krizom koja pogađa Sjedinjene Američke Države i svijet", navodi se u policijskom izvještaju.

Ranije je motiv ubistva doktora Binga Liua policija nazvala „dugotrajnim nesuglasicama s intimnim partnerom“. Međutim, nisu dali detaljnije objašnjenje ove tvrdnje.

Bing je bio na pragu vrlo važnih otkrića o shvatanju ćelijskih mehanizama infekcije COVID-19.

Ubijen profesor koji je bio na pragu značajnih otkrića za COVID-19

Profesor Univerziteta u Pittsburghhu Bing Liu, koji je bio na pragu izuzetno važnih otkrića u istraživanju COVID-19, pronađen je ubijen u svom stanu. Kako CNN javlja, pozivajući se na informacije iz policije, ubio ga je čovjek koji je poslije počinio samoubistvo. Sve se dogodilo ovog vikenda.

"Kao asistent za istraživanje, Liu je radio na računskim modelima za proučavanje bioloških procesa. Radio je od kuće tokom pandemije i proučavao je virus", izjavio je njegov supervizor.

Zvaničnici su rekli da je u Liua pucao drugi muškarac koji ga je pogodio u glavu, vrat, trup i ekstremitete. Taj muškarac je kasnije identifikovan kao 46-godišnji Hao Gu i nakon ubistva je ušao u svoj automobil udaljen oko 100 metara i ubio se.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije