SAD se jako naoružava: Za sve krivo prepiranje u vezi koronavirusa

Radiosarajevo.ba
SAD se jako naoružava: Za sve krivo prepiranje u vezi koronavirusa
Foto: EPA-EFE / US Army

Dok se Washington i Peking prepiru oko pandemije koronavirusa, na prekretnici je dugoročna borba dviju pacifičkih sila u kojoj SAD novim oružjima i strategijom pokušava nadoknaditi zaostajanje za raketnom premoći Kine.

SAD je proteklih desetljeća uglavnom stajao na mjestu dok je Kina dramatično ojačala. Sada, oslobođena ograničenja hladnoratovskih sporazuma o kontroli naoružanja, administracija predsjednika Donalda Trumpa planira u azijsko-pacifičkoj regiji rasporediti zemaljske krstareće projektile velikog dometa, javlja Hina, prenosi Index.

Pentagon planira naoružati marince tipom krstareće rakete Tomahawk, kojom su sada opremljeni ratni brodovi, pokazuje nacrt proračuna za 2021. i svjedočenje vojnih zapovjednika pred Kongresom. Također, ubrzava raspoređivanje novih protubrodskih raketa velikog dometa, prvih koje je SAD razvio u posljednjih nekoliko desetljeća.

Peking ih prozvao

U izjavi Reutersu vezanoj za te američke poteze Peking je pozvao Washington da "bude oprezan na riječima i djelima", da prestane "povlačiti šahovske figure" u regiji i "pokazivati mišiće" Kini.

Cilj američke strategije je odgovoriti na premoć Kine u balističkim raketama i raketama koje su stacionirane na tlu. Pentagon također namjerava sustići kinesko vodstvo u onome što stratezi nazivaju "ratom dometa".

Kinezi imaju rakete većeg dometa 

Kineska Narodna oslobodilačka vojska izgradila je golemu silu raketa koje po dometu uglavnom nadmašuju one američke i američkih regionalnih saveznika, ističu američki vojni zapovjednici i strateški savjetnici Pentagona koji upozoravaju da Kina u tom pogledu ima jasnu nadmoć.

U radikalnoj promjeni taktike marinci će se priključiti mornarici u napadima na neprijateljske ratne brodove. Male i mobilne jedinice marinaca naoružane protubrodskim raketama postat će ubojice brodova.

U mogućem sukobu te bi se jedinice raspršile po ključnim tačkama u zapadnom Pacifiku i po tzv. prvom otočnom prstenu, kažu zapovjednici.

Prsten se sastoji od niza otoka koji se prostiru od japanskog otočja, preko Tajvana i Filipina do Bornea, koji zatvaraju kineska obalna mora.

Vodeći američki zapovjednici objasnili su nove taktike Kongresu na nizu saslušanja u martu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije