Tri ruska ljekara pala s prozora bolnice, postavljaju se pitanja

Radiosarajevo.ba
Tri ruska ljekara pala s prozora bolnice, postavljaju se pitanja
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Tri zdravstvena radnika misteriozno su pala s prozora bolnica u Rusiji u protekle dvije sedmice, prethodno ukazujući na radne uslove ljekara i medicinskih radnika usred pandemije koronavirusa, piše CNN.

Dvoje ljekara je preminulo, a jedan je hospitaliziran i u teškom je stanju.

Sva tri incidenta, koja istražuju ruske agencije za provođenje zakona, potaknula su intenzivnu diskusiju u ruskoj štampi i na društvenim medijima.

Alexander Shulepov, ljekar hitne pomoći u gradu Voronezh, u teškom je stanju nakon što je u subotu pao s drugog sprata prozora bolnice u Novousmanskayai, gdje je radio i gdje je primao terapiju nakon što je testiran pozitivno na COVID-19.

Shulepov je hospitaliziran zbog koronavirusa 22. aprila, istog dana kada je s kolegom Aleksandrom Kosyakinom objavio videozapis u kojem je rekao da je Shulepov bio prisiljen nastaviti raditi i nakon pristiglog nalaza.

Kosyakin je ranije kritizirao bolničku upravu zbog nedostatka opreme i policija ga je ispitivala zbog navodnog širenja lažnih vijesti.

Kosyakin je u intervjuu za CNN potvrdio te detalje, te kazao da se Shulepov osjećao dobro, spremao se za otpuštanje iz bolnice...

"A odjednom se to dogodilo, nije jasno zašto i zbog čega, toliko pitanja na koja čak i nemam odgovor". kazao je. 

Iz ove bolnice je navedeno da je Shulepov prekinuo smjenu čim je obavijestio bolničku upravu o svojoj pozitivnoj dijagnozi i ponuđena mu je hospitalizacija. Tri dana kasnije je povukao prethodne izjave rekavši da je u svom videu s Kosyakinom bio "preplavljen emocijama".

Prethodno je Elena Nepomnyashchaya, vršilac dužnosti glavne bolnice u sibirskom gradu Krasnoyarsk, umrla 1. maja nakon što je provela sedam dana na intenzivnoj njezi, navodi se u saopćenju regionalnog odjela Ministarstva zdravlja.

Lokalna televizijska stanica TVK Krasnojarsk izvijestila je u to vrijeme da je Nepomnyashchaya navodno pala kroz prozor tokom sastanka s regionalnim zdravstvenim službenicima, tokom kojeg su razgovarali o pretvaranju klinike u koronavirusnu ustanovu.

Ona se, piše CNN, protivila tim promjenama zbog nedostatka zaštitne opreme u bolnici. Iz Ministarstva zdravlja demantovali su njene navode.

Također, 24. aprila, Natalya Lebedeva, šef službe hitne medicinske pomoći u Star City-u, preminula je u bolnici nakon pada.

I ona je liječena zbog sumnje na koronavirus. U izjavi iz bolnice navode da je bila pravi profesionalac u svojoj oblasti, spašavajući ljudske živote svakog dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije