Rusija se popela na 6. mjesto po broju oboljelih, u planu lagano ukidanje mjera

Radiosarajevo.ba
Rusija se popela na 6. mjesto po broju oboljelih, u planu lagano ukidanje mjera
Foto: Tanjug / Kremlj

U Rusiji su mnogi iskoristili prvomajski vikend za izlet na vikendicu i druženja na otvorenom, uprkos preporuci vlasti da se samoizoluju.

Za praznike u Moskvi nije bilo novih ograničenja, osim već poznate naredbe za ostanak kod kuće, nošenja maski i fizičkog distanciranja. U Rusiji je cijeli april bio proglašen neradnim zbog koronavirusa, a poslije 11. maja očekuje se popuštanje nekih mjera zabrane.

Rusija se zadnjih dana popela na šesto mjesto na listi zemalja sa najviše zaraženih COVID-19. Samo u posljednja 24 sata otkriveno je 10.633 oboljelih, čime je broj ukupnih infekcija u zemlji porastao na 134.687. Od posljedica koronavirusa umrlo je 1.280 ljudi (podatak na dan 3. maja), piše AlJazeera.

Gradske vlasti Moskve kažu da će narednih dana povećati kapacitet bolničkih kreveta na 28 hiljada, a najteži dani tek dolaze.

Među novooboljelim je ruski premijer, pedesetčetvorogodišnji Mihail Mišustin, koji je bio imenovan za predsjednika vlade u januaru 2020.

U petak je objavljeno da su hospitalizovani s koronavirusom i ministar građevine i komunalnih poslova Vladimir Jakušev i njegov zamjenik Dmitrij Volkov.

Nakon majskih praznika vlasti planiraju postepeno krenuti s ukidanjem restriktivnih mjera uvedenih krajem marta. Tačni rokovi za ukidanje “režima samoizolacije” su nepoznati.

Među prvim koracima, kažu zdravstveni stručnjaci, trebalo bi dopustiti kratke šetnje sa djecom, jutarnje trčanje, te druge sportske aktivnosti na otvorenom, uz obavezno fizičko distanciranje, a što se tiče rada kafića, restorana ili tržnih centara, o tome još nema govora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije