HDZ-ovi kadrovi ne odustaju: Rusi trebaju doći u Mostar!

Radiosarajevo.ba
HDZ-ovi kadrovi ne odustaju: Rusi trebaju doći u Mostar!
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Mijo Krešić

Da nedavna izjava predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragana Čovića za ruski dnevni list „Rossiyskaya Gazeta“ kako u Bosni i Hercegovini „nažalost ima vrlo malo ruskog uticaja“ nije bila tek kurtoazna poruka domaćinima prilikom njegove posjete Moskvi, potvrđuje i današnja reakcija zamjenika ministra odbrane i člana Predsjedništva HDZBiH Mije Krešića.

Krešićeva opravdanja

Poruka Čovića iz Moskve: Nažalost, u BiH ima vrlo malo ruskog uticaja

U intervjuu za ruski dnevni list Rossiyskaya Gazeta, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović je poručio da u Bosni i Hercegovini "nažalost ima vrlo malo ruskog uticaja". Odgovorio je na pitanje kako ocjenjuje ulogu i mjesto Rusije u Bosni i Hercegovini.

"Nije ulazak ruskih medicinara nešto što ne treba da se desi. Ulazak bi trebalo da im se dozvoli. Mislim da su ovdje svjesno napravljene neke proceduralne pogreške. Ovdje se radi o klasičnoj međunarodnoj pomoći koju jedna država želi da pruži BiH. Mislim da je po istoj proceduri koja je napravljena prije nekoliko nedjelja za Banju Luku, trebalo da se sprovede i ova sada", kazao je Krešić za Sputnjik.

Zanemarujući da se radi o pripadnicima strane oružane sile i svodeći ovo pitanje na stvar "pogrešnih procedura ", Krešić ističe "da ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković poslala na pogrešnu adresu zahtjev", i da je tražila "izjašnjenje od pogrešnih institucija".

"Jer ponavljam, i Predsjedništvo i Ministarstvo odbrane su pogrešne adrese,“ rekao je Krešić.

Govoreći za rusku agenciju koja ima redakciju na srpskom jeziku, sa sjedištem u Beogradu, ali i bliske veze sa visokim zvaničnicima države Srbije, Krešić nije želio da potvrdi, ali ni da demantira "da li je ovo namjerno urađeno kako bi se blokirala pomoć Rusije Mostaru, i ulazak u Federalni dio BiH".

Dragan Čović - "soko" na ruskom putu

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Dragan Čović boravit će 10. i 11. februara, na poziv predsjednice Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentine Matviyenko, u službenoj posjeti Ruskoj Federaciji.

Krešić još ne zna da li će zahtjev Dragana Čovića "doći do prave adrese", što bi "omogućilo ruskim humanitarcima da uđu u Federaciju BiH, to jest, Mostar i urade posao za koji su nadležni".

Centar za sigurnosne studije (CSS) iz Sarajeva upozorio je povodom posljednjih događaja da je na sceni "ruska maskirana diplomatija".

"Zaštita integriteta i teritorijalnog suvereniteta BiH mora biti od vitalnog interesa za sve institucije u našoj državi, jer tako jedino možemo najbolje zaštiti interese svih njenih građana. Dopustiti da BiH postane objekt međunarodnih odnosa, umjesto subjekt koji se u tragičnom i zahtjevnom vremenu uspio, uz pomoć međunarodnih prijatelja, izboriti za svoju samostalnost i nezavisnost, najpogubniji je ishod kojem se moraju oduprijeti institucije na svim nivoima vlasti, kako u borbi na unutrašnjem tako i na vanjskom planu", navodi CSS.

Uloga Sputnjika

Podsjetimo, Sputnjik je dio velikoga medijskog sistema Russia Today (RT), kojim rukovodi Margarita Simonjan. Ona je, ujedno, i glavna i odgovorna urednica televizije RT.

Krešimir Macan, stručnjak za odnose s javnošću iz Hrvatske 2017. godine je javno upozorio da se navedena agencija ima isključivo "interes plasirati poluinformacije ili laži ".

Suputnik u kontinuitetu objavljuje tekstove u kojima protivi pristupanju Bosne i Hercegovine NATO-u i bilo kakvim vezama ove zemlje, ili makar njezinog dijela, bh. entiteta RS, sa Evropskom unijom i Zapadom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije