Poruka Čovića iz Moskve: Nažalost, u BiH ima vrlo malo ruskog uticaja

Radiosarajevo.ba
Poruka Čovića iz Moskve: Nažalost, u BiH ima vrlo malo ruskog uticaja

U intervjuu za ruski dnevni list Rossiyskaya Gazeta, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović je poručio da u Bosni i Hercegovini "nažalost ima vrlo malo ruskog uticaja".

Odgovorio je na pitanje kako ocjenjuje ulogu i mjesto Rusije u Bosni i Hercegovini.

"Rusiju se neprestano optužuje zbog činjenice da njena politika ili diplomacija imaju vrlo jak utjecaj u Bosni i Hercegovini. I spreman sam reći da, nažalost, ovdje ima vrlo malo ruskog utjecaja. Zanima me postoji li barem jedna tvrtka s kapitalom iz Ruske Federacije, ruskim investicijama, ili drugim vrstama aktivnosti, koje bi nas snažnije povezale. To nam je jako potrebno. Ruska Federacija je ogromno tržište, a mudra politika unutar Bosne i Hercegovine omogućila bi nam da to razaznamo, ne obraćajući pažnju na sankcije koje je uveo bilo tko i prepreke koje su stvorene. Bosna i Hercegovina mora uložiti napore za razvoj gospodarske, kulturne i druge vrste bilateralne suradnje s Ruskom Federacijom", istakao je za spomenuti list, prenosi N1.

Čović se danas susreo sa predsjednicom Vijeća Federacije Federalne skupštine Rusije Valentinom Matviyenko. Pozvao ju je da prisustvuje konferenciji senata čiji će domaćin u maju ove godine biti Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije