Jasmin Mujanović: Zbog Dodika i Čovića Rusi su spremni i na nasilje

Radiosarajevo.ba
Jasmin Mujanović: Zbog Dodika i Čovića Rusi su spremni i na nasilje
Privatni album / Jasmin Mujanović

Politički analitičar sa Instituta Istok-Zapad u New Yorku i doktor filozofije Fakulteta političkih nauka York Univerziteta u Torontu, Jasmin Mujanović, u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentirao je nastup i izjave predsjednice Vijeća Federalne skupštine Ruske Federacije Valentine Matviyenko tokom dvodnevne posjete našoj zemlji.

Piše: Faruk Vele

Žena koja je imala važnu ulogu u ruskoj aneksiji Krima i koja je pod sankcijama SAD-a, jučer je iz Banje Luke otvoreno poručila da je Rusija protiv pristupanja Bosne i Hercegovine NATO-u.

 Upravo je Mujanovićev tekst "Opasan ruski gambit u Bosni" u uglednom časopisu Foreign Affairs prošle jeseni izazvao mnogobrojne reakcije i po prvi put na direktan način i na međunarodnoj sceni analizirao opasni ruski utjecaj na Balkanu.

 "Rekao bi jednostavno da je sasvim očigledno da se Rusija ozbiljno angažuje da sabotira naredne izbore u BiH, primarno da bi održala na vlasti svoga bliskog saveznika Milorada Dodika", smatra Mujanović.

 On ističe da su u tom projektu "oni čak i spremni da upotrebljavaju i nasilje".

 "Kao što vidimo kroz "rapidnu militarizaciju SNSD-ovog režima i sve više otvorne veze sa srbijanskim i ruskim paravojnim formacijama".

 No, Mujanović vjeruje da tu svoju ulogu imaju HDZ BiH i hrvatska politika.

 "A u tim pripremama je, također, i HDZ BiH ključni element, jer savezništvo Dodika i Dragana Čovića je već stara činjenica u BiH politici. Ali sad vidimo i sve jasnije interakcije između zvaničnog Zagreba, odnosno HDZ stranke i njihovog bh. krila, i Moskve. U principu, za Rusiju je poenta da se Dodik i Čović održe na vlasti, po bilo koju cijenu, jer su oni primarna kočnica BiH na putu prema NATO savezu. A blokiranje proširenja tog saveza na Balkanu je čitav princip ruske politike u ovom regionu". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije